Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomo¶ciZaloguj się, by sprawdzić wiadomo¶ci   ZalogujZaloguj 

M±ka - rodzaje i zastosowanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny / wszystko o chlebie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
bioenergoterapeuta
Administrator



Doł±czył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pi± 0:01, 11 Mar 2016    Temat postu: M±ka - rodzaje i zastosowanie

Jedna z najważniejszych rzeczy jakiej potrzebujemy do pieczenia jest m±ka , niestety znajomo¶ć różnych rodzajów m±k ,nie jest najmocniejsz± stron± każdego z nas , dlatego przygotowałam dla Was ¶ci±gę.Tutaj możecie sprawdzić czy z tej m±ki będzie chleb Smile

•M±ka z amarantusa-
dobrze smakuje, ale nie klei się, powinna być używana z domieszk± innej m±ki podczas przygotowania ciastek, biszkoptów etc.
•M±ka gryczana- powinna być używana w małej ilo¶ci ze względu na specyficzny smak, można zast±pić do ½ innej m±ki w przepisie
•M±ka z karobu- można dodawać do ciastek , deserów, słodyczy
•M±ka kukurydziana- do placków i chlebków kukurydzianych
•M±ki z orzechów- w małych ilo¶ciach do wzmocnienia smaku ciast, domowego makaronu
•Quinoa- doskonała do biszkoptów i nale¶ników chociaż dodaje nieco gorzkiego smaku, można zast±pić do ½ m±ki pszennej w przepisie m±k± Quinna. Ma dużo tłuszczu –produkt będzie bardziej nawilżony
•Tapioca- sprawia, że potrawy s± bardziej gumiaste
•M±ka z sorgo – najlepsza ze wszystkich m±ka bezglutenowa, nadaje się do wszystkich celów
•M±ka ryżowa- do zagęszczania sosów i kremowych placków. M±k± z br±zowego ryżu można zast±pić do ¼ innej m±ki. Warto dodać jajko, aby produkt się nie kruszył
•M±ka z prosa ( jaglana)- sprawia że np. chleb staje się suchy, zastępować można ni± tylko 1/5 innej m±ki
•M±ka jęczmienna-ma łagody smak, dobrze smakuje w plackach, ciastkach,szybkich chlebkach. Zawiera troszkę glutenu. Można zastępować do ½ innej m±ki w przepisie
•M±ka owsiana- dobra do szybko przygotowywanych ciastek i chlebków. Upieczone produkty s± bardziej nawilżone, bardziej gumiaste, kruche
•M±ka orkiszowa-tolerowana przez większo¶ć ludzi, dobra do makaronów i chleba, produkty s± nieco cięższe niż nornalnie

Do panierowania polecane s±:

•Skrobia kukurydziana
•tapioca


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Pi± 0:26, 11 Mar 2016, w cało¶ci zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
bioenergoterapeuta
Administrator



Doł±czył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pi± 0:41, 11 Mar 2016    Temat postu:

M±ka, bez niej nie upieczemy chleba . No dobrze upieczemy , ale jesli szukamy chleba nie tylko zdrowego,odchudz±cego ale jeszcze do tego o smaku takim jaki znamy albo przynajmniej zblizonym , to musimy się zastanowić nad wyborem m±ki .Na pierwszy ogień :
M±ka żytnia - niedoceniane zboże
Kiedy wybieramy się do piekarni po ¶wieże pieczywo często szukamy jasnego, pulchnego, lekko zarumienionego bochenka. Nie zwracamy uwagi na ciemne i ciężkie wypieki z m±ki żytniej. Niestety - mało kto wie, że chleb żytni może pomóc nam w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia.
Pomimo że Polska jest jednym z największych producentów żyta, nie do końca potrafimy docenić wła¶ciwo¶ci dietetyczne i zdrowotne tego ziarna. Tak jak Pliniusz Starszy traktujemy żyto jako "żywno¶ci, która ma na celu jedynie uniknięcie głodu". Niemniej jednak, zboże to stopniowo staje się ważnym pożywieniem dla wielu narodów europejskich.
Żyto jest dostępne w postaci płatków, połówek ziarna lub m±ki. Ciemne i grubo mielone ziarna żyta nazywa się m±k± pumpernikiel. M±ka żytnia używana jest do wyrobu wypieków, tj. krakersy i pieczywo, ziarna żyta wykorzystywane s± również do przygotowywania piwa.
Jakim składnikom żyto zawdzięcza swoj± warto¶ć?

Kaloryczno¶ć 100 g ziarna żyta to 319 kcal. Składa się ono z:
wody
białka (7,9%)
lipidów (2,2%)
węglowodanów (74,2%)
substancji mineralnych (sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedĽ, cynk, chrom, fosfor, jod, bor)
witamin (B1, B2, B3 , B5, B6, B8, B9)
aminokwasów
Bardzo ważnym faktem jest obecno¶ć ¶luzów i gum w m±ce żytniej, co hamuje tworzenie się glutenu. Białka m±ki gliadyna i glutenina wchłaniaj± wodę, pęczniej±, staj±c się lepk±, ci±gliw± substancj± tworz±c± uporz±dkowan± siatkę, w której "zawieszone" s± ziarenka skrobi. Ta elastyczna kleista masa to wła¶nie gluten, który zapewnia wypiekom puszysto¶ć. Z tego wła¶nie względu czę¶ciej spotykamy chleb mieszany (żytnio – pszenny) niż chleb przygotowany jedynie z m±ki żytniej.

Żyto a odchudzanie

Nowe badania opublikowane w Nutrition Journal wykazały, że spożywanie na ¶niadanie chleba żytniego może ułatwić utrzymanie prawidłowej masy ciała. Naukowcy odkryli, że ochotnicy, którzy jedli chleb żytni każdego ranka, w dalszej czę¶ci dnia odczuwali zdecydowanie mniejszy głód niż osoby spożywaj±ce chleb pszenny. Co więcej uczucie syto¶ci utrzymywało się aż do godzin popołudniowych. Zwi±zane jest to z faktem, iż struktura chleba żytniego pozwala na wi±zanie wody, co powoduje wyraĽne uczucie "napełnienia".
Dodatkowo, w badaniach na zwierzętach udowodniono, iż myszy spożywaj±ce żyto charakteryzuj± się się lepsz± przemian± materii oraz większ± objęto¶ci± masy kałowej i częstotliwo¶ci± wypróżniania niż myszy karmione pszenic±.
Ziarno dla serca
W 4-tygodniowym badaniu przeprowadzonym z udziałem 18 mężczyzn i 22 kobiet, udowodniono, że codzienne spożywanie chleba żytniego jest idealn± metod± zmniejszania stężenia "złego" cholesterolu LDL. Kolejne do¶wiadczenia udowodniły również, że spożycie pieczywa żytniego wi±że się z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Zwi±zane jest to z słuszn± zawarto¶ci± alkaloidów w ziarnie żyta, które pobudzaj± włókna mię¶ni gładkich naczyń krwiono¶nych i zapobiegaj± miażdżycy.
Przeciwko nowotworom
Okazuje się, że lignany zawarte w życie zostaj± przetworzone przez mikroflorę jelitow± w zwi±zki zmniejszaj±ce ryzyko pojawienia się nowotworów. Udowodniono, że spożywanie produktów bogatych w ziarna żyta może uchronić nas przed guzem sutka oraz zahamować wzrost nowotworu okrężnicy. Błonnik zawarty w życie ma również działanie zmniejszaj±ce ryzyko wyst±pienia raka jelita grubego.
Walka z cukrzyc±
Istniej± niezbite dowody na korzystny wpływ żyta na gospodarkę węglowodanow± naszego organizmu:

W badaniu przeprowadzonym w Department of Clinical Nutrition w Finlandii, udowodniono, iż wzrost glukozy we krwi po posiłku złożonym z chleba żytniego jest niższy niż po spożyciu chleba pszennego. Zjawisko to żyto zawdzięcza dużej zawarto¶ci rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego.
badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że chleb żytni może zmniejszyć często¶ć występowania cukrzycy typu 2, dzięki poprawie funkcji komórek beta trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.
Masz słab± odporno¶ć? Jedz chleb żytni!
Szczególn± uwagę na spożywanie produktów z żyta powinny zwrócić osoby o słabej odporno¶ci. Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji składników żyta wspieraj± produkcje limfocytów niezbędnych do obrony naszego organizmu.
Uwaga!
W przypadku chleba żytniego również należy pamiętać o umiarze, ponieważ jego nadmierne spożywanie może prowadzić do wyst±pienia wzdęć u osób wrażliwych.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
bioenergoterapeuta
Administrator



Doł±czył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 17:20, 19 Mar 2016    Temat postu: M±ka z pestek dyni , dyniowa

M±ka z pestek dyni - jak przygotować, walory odżywcze, przechowywanie

W¶ród wielu ciekawych rodzajów m±ki , znajdzie się również miejsce na ciekawy smak m±ki dyniowej . W zasadzie jest to m±ka uniwersalna , a to dlatego że możemy z niej wszystko ,albo prawie wszystko przygotować . M±ka dyniowa znajdzie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w naszej kosmetyczce , wszystko zależy od tego co wpadnie nam do głowy .... M±kę dyniow± przygotowywać można na 2 sposoby. Z mi±ższu warzywa lub z jego pestek. Dzi¶ doradzam jak wykorzystać ekologiczn± m±kę z pestek dyni.
M±kę z pestek dyni dodajemy do potraw zgodnie z przepisem lub własnym pomysłem, jak zwykł± m±kę.

Przygotowanie m±ki z pestek dyni

Przygotowujemy tyle pestek dyni ile chcemy mieć m±ki. Je¶li ilo¶ć m±ki ma być duża, to bierzemy spor± ilo¶ć pestek dyni, wkładamy do miksera i miksujemy tyle czasu, aż pestki rozdrobni± się bardzo drobno.

Przechowywanie:
W ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Powstaje z odtłuszczonych pestek dyni, jednak pozostałe ilo¶ci tłuszczu powoduj±, że można j± przechować niezbyt długo.

Zastosowanie:
Nadaje się do zagęszczania zup i sosów, na kotlety, ciasta, koktajle zdrowotne, nale¶niki słodkie i wytrawne, jako zagęstnik do past kanapkowych i jako cenny dodatek do chleba, a nawet nadzienia pierogów.
Do czego jeszcze stosujemy m±kę z pestek dyni?

M±kę z pestek dyni, możemy wykorzystać do przygotowania chleba, bułek, różnego rodzaju ciastek np. muffinów. Ponadto wiele osób używa tej m±ki do kotletów czy przyprawienia zup.


Jako kosmetyk m±kę z pestek dyni można stosować w formie maseczki lub kremu (po wymieszaniu np. z olejem, jogurtem naturalnym).
Warto¶ci odżywcze m±ki z pestek dyni w 100 g:

Warto¶ć energetyczna 509 kcal
Białko 58 g
Węglowodany 2,3 g
Tłuszcze 8,5 g
Gluten nie zawiera
cynk 7,6 mg (76 %dziennego zapotrzebowania)
IG (indeks glikemiczny) 25

M±ka z pestek dyni zawiera również żelazo , selen, potas, wapń, magnez, fitosterole ro¶linne, wiele witamin (prowitaminę A, witaminy z gruby B, wit. C, PP), błonnik.

Warto wiedzieć, że m±ka z pestek dyni ma delikatny, zielonkawy kolor.








[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Sob 18:53, 19 Mar 2016, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomo¶ć
bioenergoterapeuta
Administrator



Doł±czył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:23, 20 Mar 2016    Temat postu:

Czsami kiedy budzimy się ranoi stajemy przed lustrem , pojawia się my¶l „Wygl±d okropnie. Chcę schudn±ć!” Wtedy zaczynamy my¶leć o diecie , planować co, ile i w jakiej postaci należy je¶ć.
Czasem osoby z nadci¶nieniem i te, które maj± problemy z jelitami my¶l± jak sobie z tymi kłopotami poradzić, ale nie bior±c żadnych leków? Z pomoc± znowu przyjdzie m±ka z pestek dyni .....

Jest ¶wietnym „lekiem” na problemy z jelitami, na nadci¶nienie, ale również spożywa się j± przy podjęciu diety odchudzaj±cej. Pestki dyni zawieraj± wiele witamin m.in. z grupy B- B1,B2 oraz PP i witaminę C. Charakteryzuje je także duża ilo¶ć błonnika, żelaza, wapnia, fosforu oraz magnezu. Pestki dyni SA bogate w fitosterole jak również nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego też osoby ze złym cholesterolem zachęcane s± do spożywania pestek dyni.

Dodatkowe działanie potraw robionych z m±ki z pestek dyni to:

Pestki dyni maj± działanie moczopędne, ¶wietnie wpływaj± na pęcherz czy nerki. Pestki z dyni a tym samym m±ka z nich zrobiona maja zbawienny wpływ na mężczyzn dzięki substancjom w nich zawartym chroni± męskie zdrowie i pomagaj± unikn±ć chorób prostaty. Osoby, które maj± podejrzenie lub wykryto u nich tasiemca lub glistę ludzk± powinny je¶ć wiele posiłków z pestkami dyni, gdyż pozwalaj± one pozbyć się tych pasożytów....
Jest wiele stron i zaleceń do korzystania z dyni i jej przetworów ,warto poczytać i znalezć co¶ fajnego dla siebie









[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Nie 0:27, 20 Mar 2016, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny / wszystko o chlebie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin