 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 18:21, 22 Sty 2016 Temat postu: Pieczemy chleb |
|
|
WEGAŃSKI I BEZGLUTENOWY CHLEB ZMIENIAJĄCY ŻYCIE
SKŁADNIKI:
1 szklanka nasion słonecznika
1/2 szklanka siemienia lnianego
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 i 1/2 szklanki ekologicznych płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu z agawy
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 łyżki oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki wody
Osobno mieszamy wszystkie suche i mokre składniki. Następnie dolewamy mokre do suchych, dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto na 12 godzin do naciągnięcia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni przez 60-70 minut. Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 1:06, 24 Sty 2016 Temat postu: chleb z fasoli |
|
|
chleb z fasoli
Biała mąka odchodzi do lamusa, a konsumenci są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.
Efekt jest taki, że po spożyciu białej mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.
Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak bóle stawów, nadciśnienie, poziom cukru we krwi. A to właśnie może powodować gluten.
Komentowany tutaj przepis został zamieszczony w moim poradniku
„
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.Moja Kuchnia bez mąki i glutenu”.
[link widoczny dla zalogowanych]
Po ostygnięciu chleb jest pyszny
i z powodzeniem może zastąpić mączne wypieki, które zjada się na co dzień
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 1:19, 24 Sty 2016 Temat postu: chleb zmieniajacy zycie |
|
|
chlebek z tej strony wyprobowalam sama . Jest przepyszny a wiec polecam ze spokojnym sumieniem , zdjecie rowniez jest zapozyczone z "jadlonomia" ,jest to uklon w strone wlascicielki bloga ...
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:11, 30 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Chleb z nieprażonej kaszy gryczanej
Muszę się koniecznie podzielić z Wami przepisem. Przepisem prawie idealnym! Wiele z Was bardzo ubolewa nad tym, że musi pożegnać się z pieczywem. No to znalazłam dla Was rozwiązanie. W dodatku banalnie proste! Bez glutenu, bez polepszaczy, czyste węglowodany. Jedyne czego potrzebujesz to kasza gryczana biała, woda i sól himalajska!
A dlaczego prawie ? a dlatego ze jednak są to węglowodany a znam wiele osób które wolałyby ich uniknąć ....poczekajcie , zrobię także taki dla Was ....i będzie pyszny , taki jak w dzieciństwie
Wykonanie:
"Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (tylko tyle, żeby przykryć kaszę). Odstaw na noc (10-12 godzin).
Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę. Odstaw na cały dzień.
Wieczorem zmiksuj kaszę na pół gładko ( ja zblendowałam na całkiem gładko) nie odlewając wody. Dodaj sól i wymieszaj (ja dodałam też trochę kminku, bo uwielbiam jego aromat w pieczywie). Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść w zimnym piekarniku na całą noc. Przez ten czas na wierzchu ciasta pojawi się zaokrąglony „brzuszek”.
Nie wyjmuj chleba i nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut.
Wystudź i krój ostrym nożem"
Chleb jest mięciutki, nie rozpada się, jest idealnie wilgotny. Dobrze będzie smakował z dodatkiem ziaren ( dynia, siemię, słonecznik). Ja swój posypałam odrobiną słonecznika.
Teraz mam dylemat co zjeść na kolację.. miała być jaglana z daktylami, ale ten chleb chyba ją przebija!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Pią 0:27, 11 Mar 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:18, 30 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Prosty chlebek na zakwasie ( na początek można kupić gotowy )
2 łyżeczki zakwasu
1 szklankę ciepłej wody
1 łyżkę miodu .
Do dużej miski wsypać :
kilogram mąki zwykłej
1 szklanka mąki żytniej,
1 szklanka mąki żytniej razowej,
1 szklanka sezamu,
1 szkl.płatków owsianych,
1 szk.siemienia,
1 szkl.otrąb,
1 szkl.słonecznika,
1 szkl.dyni
2 łyżki soli
składniki suche wymieszać,dodać 5 szklanek zimnej wody i zakwas z pierwszej pozycji-wymieszać,odłożyć 2 łyżeczki na nastepny chleb i do lodówki a pozostałe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na noc.Rano wyrobić włożyć do foremek i piec 1,5 godz w 175 stopniach
Ja tez taki czasami piekę
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:25, 30 Sty 2016 Temat postu: |
|
|
Prosty chleb żytni na zakwasie :
Mąka żytnia,
zakwas
szczypta soli.
Wymieszać, wygnieść, uformować wałki i zostawić na godzinę z dala od przeciągu, by wyrósł. Nakładać na płaską blachę i włożyć do rozgrzanego pieca.
Piec 40-60 min w temp. 180-200 st.C
Najlepiej zrobić w porcjach z 2-3 kg mąki, by lepiej się wyrobił i lepiej wyrasta.
Rodzaj zakwasu nie ma specjalnego znaczenia. Wystarczy min 1/2 szklanki. Jak wlejesz więcej, też nic się nie stanie. Tradycyjnie chleb zarabiało się jakieś 1 - 2 dni wcześniej z mąki i wody. Wówczas drożdże same się tworzyły (zakwas to też drożdże). Do dziś tak się robi pizze we Włoszech, tylko maka jest pszenna.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Sob 22:25, 30 Sty 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 22:40, 30 Sty 2016 Temat postu: Ladi |
|
|
Bezglutenowy chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej ***
Chleb, który powstał, jako tańszy zamiennik chleba życia z samych ziaren lub lekko zmieniona wersja chleba gryczanego. Chleb jest bezglutenowy, ale jeśli nie unikasz glutenu, możesz dodać tradycyjny zakwas i dowolną mąkę.
Składniki na 2 małe keksówki:
4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (po skiełkowaniu)
100 g mąki amarantusowej
100 g mąki kukurydzianej
2 i 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki psyllium (można pominąć i dodać więcej siemienia lnianego)
duża garść dowolnych ziaren (np. słonecznik, czarnuszka, dynia)
5 łyżek zakwasu gryczanego
1 łyżka oleju
woda (ok. 1/2-3/4 szklanki)
Kaszę gryczaną namocz w wodzie przez noc. Rano odlej wodę i kiełkuj przez 2 - 3 dni (przepłukując 2 razy dziennie).
Skiełkowaną grykę przepłucz na sicie.
Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj (wodę dolewaj stopniowo). Masa będzie trochę klejąca, powinna się łączyć pod naciskiem ręki lub łopatki.
Masę przełóż do silikonowych keksówek i wyrównaj wierzch, mocno dociskając łopatką.
Piecz ok. 50 minut w 190'C.
W połowie pieczenia możesz przykryć folią aluminiową wierzch chleba, aby nie był za bardzo spalony.
Chleb wyjmij z foremki dopiero po wystudzeniu i przechowuj w lodówce.
wspaniały blog z jeszcze wspanialszyni przepisami .akurat na ten chlebek mam straszna ochote i jest to przepis ktory na pewno w najblizszym czasie wyprobuje ....***a wiec zapisuje go sobie
zdjecie zapozyczone z blogu :
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Sob 23:19, 30 Sty 2016, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:13, 30 Sty 2016 Temat postu: CHLEB EZECHIELA. |
|
|
i jeszcze jeden do wyprobowania , zaciekawil mnie bardzo ten przepis .Tak szybko jak to mozliwe musze go wyprobowac i zdac Wam relacje ... ale zobaczcie sami
CHLEB EZECHIELA. INSPIROWANY PRZEPISEM PANA BOGA.
[link widoczny dla zalogowanych]
„…Włóż je do jednego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb” (Ez 4,9)
Prawdopodobnie jeden z najstarszych przepisów na świecie.
Sprzęt
robot planetarny z hakiem lub mikser ręczny z końcówkami hakowymi
maszynka do mielenia mięsa z sitkiem o oczkach 2,5 - 3,00 mm
2 miski 4-5 litrów
zestaw foremek z zasuwą lub 2 foremki v=1,4 l
Składniki
ziarno pszenicy: 220 g
ziarno jęczmienia: 160 g
ziarno bobu: 160 g
ziarno soczewicy: 200 g
ziarno orkiszu: 200 g
ziarno prosa: 190 g
woda: 2000 g
sól kamienna: 25 g
Czas wykonania
kiełkowanie nasion: 72 godziny
mielenie nasion i wyrabianie ciasta: 1 godzina
wyrastanie i dojrzewanie ciasta: 12 do 14 godzin
wypiek: 280 minut
I. Kiełkowanie nasion
ziarno pszenicy: 220 g
ziarno soczewicy: 200 g
ziarno orkiszu: 200 g
ziarno prosa: 190 g
ziarno jęczmienia: 160 g
bób: 160 g
woda: 2000 g
Wszystkie przygotowane nasiona przepłukać pod bieżącą wodą. Umieścić je w garnku i zalać letnią wodą. Przemieszać i odstawić pod przykryciem na 12 godzin. W tym czasie nasiona napęcznieją.
Po 12 godzinach zlać pozostałą z namoczenia wodę, przepłukać nasiona świeżą wodą, odcedzić. Pozostawić pod przykryciem. Płukać nasiona 2 razy dziennie. Na dnie garnka nie może pozostawać woda, która może doprowadzić do gnicia i psucia się zamoczonych w niej nasion. W trakcie tej czynności sprawdzać, czy nasiona nie zaczynają kiełkować. Skiełkowanie następuje najczęściej po 3 dniach. Po zauważeniu, że proces kiełkowania rozpoczął się, przystąpić do następnego etapu.
etap II.
Mielenie skiełkowanych nasion
skiełkowane nasiona
sól: 25 g
Małymi porcjami zmielić nasiona w maszynce do mielenia mięsa. Całość uzupełnić wodą do wagi 2030 g. Dodać sól i wyrabiać ciasto robotem lub mikserem 7 minut.
etap III. Wyrastanie i dojrzewanie ciasta
Wyrobione ciasto wkładać do foremek do ¾ ich wysokości. Wierzchy chlebów wyrównać mokrą dłonią i tak przygotowane umieścić w wyłączonym piekarniku na 12-14 h. Można również foremki przykryć perforowaną folią spożywczą i pozostawić w wolnym miejscu w kuchni. W tym czasie ciasto lekko urośnie i zwiększy swoją objętość o 25%.
etap IV. Wypiek
Wierzchy wyrośniętych chlebów zwilżyć wodą. Włożyć zasuwę w zestaw foremkowy lub foremki z ciastem zakryć szczelnie folią aluminiową. Wypiekać w nagrzanym piekarniku wg poniższych etapów pieczenia:
I etap: 240ºC – 10 min.
II etap: 135ºC – 270 min.
Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć chleby z foremek i studzić zawinięte w lnianą ściereczkę, na desce przez 12 godzin.
wiecej przepisów na :
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:31, 30 Sty 2016 Temat postu: Chlebek na zakwasie |
|
|
Chlebek na zakwasie (sprawdzony przepis)
składniki:
- 8 szklanek letniej wody
- 3 szklanki mąki żytniej (ja kupiłam żytnią żurkową)
- 1,5 kg mąki pszennej chlebowej (zmieszać z orkiszową w ilości dowolnej,tak żeby razem było 1,5 kg)
1,5 szklanki otrąb
1,5 szklanki siemienia lnianego
1,5 szklanki słonecznika
1,5 szklanki płatków owsianych
można też dodać np.śliwki,żurawiny itd.
3 płaskie łyżki soli
mąkę wymieszac z letnią wodą i solą,dodać zakwas i z 10 minut wyrobić. Postawić w ciepłe miejsce na min.7-8 h - najlepiej na noc przy kaloryferze,naczynie przykryc ścierką i wstawic też do miski,żeby było ciepło od spodu .Rano odebrać ze 3-4 łyżki ciasta na następne chleby.
Zakwas można trzymac w lodówce do tygodnia. Jak się dodaje zakwas do ciasta,to nie może byc zimny.najlepiej wystawic go na kilka godzin lub wstawic do letniej wody, powinien mieć temperature pokojowa czyli ok18 -20 stopni .
Do ciasta dodac pozostałe składniki i wymieszac.Przełożyc do 3 blaszek keksowych.Postawic w ciepłe miejsce pod ściereczką na jakies 2-3 godziny, niech podrośnie.Można wstawiić do piekarnika z zapaloną żarówką.Później wyciągamy na stół nie odkrywając ścierki .Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni w termoobiegu ,czas pieczenia dokładnie jedna godzina - zależy od piekarnika .
Po upieczeniu chlebki od razu wyciągamy na kratkę , smarujemy wodą z cukrem i przykrywamy ściereczką do ostygnięcia.
Pamiętajcie o zakwasie,żeby zostawić na nowe chlebki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 23:40, 30 Sty 2016 Temat postu: chlebek buraczkowy chleb |
|
|
i jeszcze jeden blog warty odwiedzenia .Chlebek buraczkowy to pierwszy taki czerwony chlebek jaki widzialam , wyglada niesamowicie i mam nadzieje ze niedlugo sie dowiem jak smakuje ...zamierzam wykorzystac kilka z tych przepysznie wygladajacych przepisow ....ten w linku rowniez zafascynowal mnie do tego stopnia ze gdyby nie to ze jest pozny sobotni wieczor i brak skladnikow to juz bym go piekla....
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Pią 0:33, 11 Mar 2016, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 0:37, 10 Mar 2016 Temat postu: rodzaje i właściwości mąki |
|
|
Mąka, bez niej nie upieczemy chleba . No dobrze upieczemy , ale jesli szukamy chleba nie tylko zdrowego,odchudzącego ale jeszcze do tego o smaku takim jaki znamy albo przynajmniej zblizonym , to musimy się zastanowić nad wyborem mąki .Na pierwszy ogień :
Mąka żytnia - niedoceniane zboże
Kiedy wybieramy się do piekarni po świeże pieczywo często szukamy jasnego, pulchnego, lekko zarumienionego bochenka. Nie zwracamy uwagi na ciemne i ciężkie wypieki z mąki żytniej. Niestety - mało kto wie, że chleb żytni może pomóc nam w utrzymaniu szczupłej sylwetki i zdrowia.
Pomimo że Polska jest jednym z największych producentów żyta, nie do końca potrafimy docenić właściwości dietetyczne i zdrowotne tego ziarna. Tak jak Pliniusz Starszy traktujemy żyto jako "żywności, która ma na celu jedynie uniknięcie głodu". Niemniej jednak, zboże to stopniowo staje się ważnym pożywieniem dla wielu narodów europejskich.
Żyto jest dostępne w postaci płatków, połówek ziarna lub mąki. Ciemne i grubo mielone ziarna żyta nazywa się mąką pumpernikiel. Mąka żytnia używana jest do wyrobu wypieków, tj. krakersy i pieczywo, ziarna żyta wykorzystywane są również do przygotowywania piwa.
Jakim składnikom żyto zawdzięcza swoją wartość?
Kaloryczność 100 g ziarna żyta to 319 kcal. Składa się ono z:
wody
białka (7,9%)
lipidów (2,2%)
węglowodanów (74,2%)
substancji mineralnych (sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, bor)
witamin (B1, B2, B3 , B5, B6, B8, B9)
aminokwasów
Bardzo ważnym faktem jest obecność śluzów i gum w mące żytniej, co hamuje tworzenie się glutenu. Białka mąki gliadyna i glutenina wchłaniają wodę, pęcznieją, stając się lepką, ciągliwą substancją tworzącą uporządkowaną siatkę, w której "zawieszone" są ziarenka skrobi. Ta elastyczna kleista masa to właśnie gluten, który zapewnia wypiekom puszystość. Z tego właśnie względu częściej spotykamy chleb mieszany (żytnio – pszenny) niż chleb przygotowany jedynie z mąki żytniej.
Żyto a odchudzanie
Nowe badania opublikowane w Nutrition Journal wykazały, że spożywanie na śniadanie chleba żytniego może ułatwić utrzymanie prawidłowej masy ciała. Naukowcy odkryli, że ochotnicy, którzy jedli chleb żytni każdego ranka, w dalszej części dnia odczuwali zdecydowanie mniejszy głód niż osoby spożywające chleb pszenny. Co więcej uczucie sytości utrzymywało się aż do godzin popołudniowych. Związane jest to z faktem, iż struktura chleba żytniego pozwala na wiązanie wody, co powoduje wyraźne uczucie "napełnienia".
Dodatkowo, w badaniach na zwierzętach udowodniono, iż myszy spożywające żyto charakteryzują się się lepszą przemianą materii oraz większą objętością masy kałowej i częstotliwością wypróżniania niż myszy karmione pszenicą.
Ziarno dla serca
W 4-tygodniowym badaniu przeprowadzonym z udziałem 18 mężczyzn i 22 kobiet, udowodniono, że codzienne spożywanie chleba żytniego jest idealną metodą zmniejszania stężenia "złego" cholesterolu LDL. Kolejne doświadczenia udowodniły również, że spożycie pieczywa żytniego wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Związane jest to z słuszną zawartością alkaloidów w ziarnie żyta, które pobudzają włókna mięśni gładkich naczyń krwionośnych i zapobiegają miażdżycy.
Przeciwko nowotworom
Okazuje się, że lignany zawarte w życie zostają przetworzone przez mikroflorę jelitową w związki zmniejszające ryzyko pojawienia się nowotworów. Udowodniono, że spożywanie produktów bogatych w ziarna żyta może uchronić nas przed guzem sutka oraz zahamować wzrost nowotworu okrężnicy. Błonnik zawarty w życie ma również działanie zmniejszające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Walka z cukrzycą
Istnieją niezbite dowody na korzystny wpływ żyta na gospodarkę węglowodanową naszego organizmu:
W badaniu przeprowadzonym w Department of Clinical Nutrition w Finlandii, udowodniono, iż wzrost glukozy we krwi po posiłku złożonym z chleba żytniego jest niższy niż po spożyciu chleba pszennego. Zjawisko to żyto zawdzięcza dużej zawartości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego.
badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że chleb żytni może zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2, dzięki poprawie funkcji komórek beta trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny.
Masz słabą odporność? Jedz chleb żytni!
Szczególną uwagę na spożywanie produktów z żyta powinny zwrócić osoby o słabej odporności. Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji składników żyta wspierają produkcje limfocytów niezbędnych do obrony naszego organizmu.
Uwaga!
W przypadku chleba żytniego również należy pamiętać o umiarze, ponieważ jego nadmierne spożywanie może prowadzić do wystąpienia wzdęć u osób wrażliwych.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Czw 8:56, 10 Mar 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 16:58, 10 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
Wilgotny chleb z regularnymi dziurkami i ziarnami zbóż.
Podstawą jego sukcesu jest CZAS.
Wieczorem wszystko zagniatamy, przekładamy do foremki i pieczemy następnego dnia. Jest to jeden z niewielu chlebów żytnich, który nie jest gliniasty.
Pracy przy nim niewiele, bo nie trzeba nic zagniatać. Trzeba tylko wcześniej przygotować ziarna zbóż.
Wieczór poprzedzający pieczenie:
150-200 g ziaren zbóż ((dowolnie: owies, pszenica, żyto, itp) zalewamy wodą i zostawiamy do rana
Rano:
Gotujemy zboża - zależy od rodzaju, zwykle zajmuje to 30-50 minut. Przesypujemy na durszlak i pozwalamy im dobrze odcieknąć. Uwaga - odradzam pośpiech i używanie mokrych ziaren, bo wtedy gniot chlebowy - murowany. Można też ziarna przygotować sobie wcześniej i trzymać w lodówce.
Wieczorem:
Zboża ugotowane i odsączone
200 g zakwasu żytniego
150 g wody
250 g mąki żytniej typ 720 (czyli zwykłej, nie razowej)
1 - 1,5 łyżeczki soli
Ciasto wyrabiamy mikserem - jest klejące, dosyć gęste.
Nie wyrabiamy zbyt długo, by później nie było gumowate.
Blaszkę kwadratową o średnicy 27 cm smarujemy oliwą, wysypujemy otrębami.
Przekładamy ciasto.
Wierzch smarujemy oliwą.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
To ciasto rośnie BARDZO powoli, ale rośnie. Nie należy go poganiać
Piekarnik nastawiamy na 210 st C.
Wstawiamy chleb i pieczemy ok. 40 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 st C, chleb wyjmujemy z formy i dopiekamy tak długo, aż chleb popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos a z wierzchu i boków będzie rumiany i chrupiący (zwykle zajmuje to jeszcze 15-20 minut).
Wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.
Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Chleb w szybszej wersji, z drożdżami:
Do składników dodajemy 10 g świeżych drożdży. Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Po tym czasie pieczemy wg wskazówek w przepisie.
Obie wersje wypróbowane - chleb najlepiej smakuje następnego dnia
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Czw 18:43, 10 Mar 2016, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:17, 10 Mar 2016 Temat postu: bezglutenowy ,chleb |
|
|
"Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk. Zainspirowałam się przepisem z bloga "Dorotuś" i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklepach ze zdrową żywnością. Bochenek, który wyjęłam z piekarnika okazał się być mięciutkim w środku, posiadającym chrupiącą skórkę odpowiednikiem swoich „glutenowych” kolegów."
Skład (1 bochenek, keksówka ok. 10 cm x 25 cm):
500 g mąki bezglutenowej (mieszanka ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej, może być też gryczana, w dowolnych proporcjach),
3 łyżki siemienia lnianego,
2 łyżki sezamu,
3/4 łyżki soli,
1/5 łyżki cukru,
14 g suszonych drożdży (dwie saszetki) lub 28g świeżych,
500 ml ciepłej wody (lub odrobinkę więcej, trzeba obserwować konsystencje ciasta).
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Po tym czasie ponownie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 20 minut.
Piec w temperaturze 230 st C przez około 1 godzinę (lub troszkę mniej, w zależności od piekarnika. Należy obserwować zarumienienie skórki). Gotowy chleb powinien „brzmieć głucho” jeśli zastukamy w spód. Odstawić do wystygnięcia na kratce. Smacznego
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Pią 11:38, 11 Mar 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:37, 11 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
Zainteresował mnie bardzo temat glutenu w chlebie , czy aby na pewno jest się czego obawiać? jeśli tak ,to w jaki sposób przeciwdziałać jego szkodliwej naturze... przejrzałam wiele stron dotyczących pieczenia chleba , jego składników , i składników - składników ....to ogromna wiedza . Okazuje się że upiec chleb który smakuje to bardzo prosta sprawa , a jednak upiec chleb ,który będzie smaczny i zdrowy to jest już nie lada wyzwanie .I sprawa glutenu jest tu tylko jedną z wielu ... ale można ja rozwiązać pozostawiając ciasto do długiego ,wielogodzinnego i samodzielnego fermentowania .
Podczas przygotowania ciasta chlebowego do pieczenia występuje szereg procesów chemicznych ,mających na celu połączenie się różnych składników i wydobycie z nich tego co dla naszego organizmu jest niezbędne tzn. witamin ,mikroelementów ... wytworzenie kwasów (między innymi mlekowego czy też octowego ) co w efekcie daje nam pyszny ,aromatyczny i co najważniejsze zdrowy chleb . Zasadą jest również pozostawienie części ciasta jako zaczyn do następnego wypieku .
Jeśli zostaną zachowane wszystkie warunki ,jeśli poświęcimy odpowiednią ilość czasu, aby wydobyć ze składników to co najlepsze otrzymamy chleb który odwdzięczy się nam za włożony w jego wykonanie wysiłek nie tylko wspaniałym smakiem i aromatem ale również korzystnym wpływem na zdrowie.
Chleb, który syci, zachowuje długo świeżość i starzeje się z godnością.
Kilka porad:
1. Stosujmy wysokiej jakości mąki nie poprawiane chemicznie, najlepiej mąki ekologiczne.
2. Mąki należy [color=darkred]zawsze przesiewać.
3. Stosujmy dobrą wodę bez chloru!
4. Stosujmy dobrą sól najlepiej morską bez substancji antyzbrylających.
5. Składniki powinny mieć temperaturę zbliżoną do otoczenia w jakim będzie dojrzewało dalej ciasto.
6. Nie przyspieszajmy, nie skracajmy procesu dojrzewania ciasta . W przepisach zwykle podaje się orientacyjne czasy, ale zawsze należy obserwować ciasto i uzależnić wykonywanie dalszych etapów od gotowości ciasta.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Sob 0:57, 19 Mar 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 11:52, 11 Mar 2016 Temat postu: |
|
|
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE NA LIŚCIU DĘBU
1. (0 h) I faza aktywowanie zakwasu żytniego. Do 50 g zakwasu żytniego dodajemy 50 g mąki żytniej razowej i 40 g wody. Mieszamy i odstawiamy do przerobienia w naczyniu przykrytym ściereczką. Temperatura ok 27-29°C.
2. (12 h) II faza zakwaszania Do I fazy dodajemy 160 g mąki żytniej razowej i 140 g wody. Mieszamy i odstawiamy do przerobienia w naczyniu przykrytym ściereczką. Temperatura ok 27-29°C.
3. Namaczanka: w osobnym naczyniu mieszamy 300 g maki orkiszowej razowej,16 g soli i 280 g zsiadłego mleka.
4. (24 h ) III faza zakwaszania Do II fazy dodajemy 140 g mąki żytniej razowej i 160 g wody. Mieszamy i odstawiamy do przerobienia w naczyniu przykrytym ściereczką. Temperatura ok 25-27°C.
5. (36 h) Odkładamy 50 g kwasu z III fazy zakwaszania do naszego słoiczka z zakwasem.
6. Ciasto właściwe Do kwasu z III fazy zakwaszania dodajemy namaczankę oraz pozostałe składniki: 90 g mąki żytniej razowej 4 g soli morskiej 60 g prażonego słonecznika (lub innych ziaren według upodobania) 8 g oliwy z oliwek Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Odstawić w temperaturze ok 23-25°C.
7. (37 h) Po godzinie jeszcze raz zagnieść, aby odgazować ciasto.
8. Do wysmarowanych cienko tłuszczem i obsypanych mąką foremek wkładamy na spód liście dębu, a następnie nakładamy ciasto do połowy wysokości formy. Wygładzamy ciasto mokrą łyżką i wierzch obsypujemy mąką orkiszową oraz nacinamy wzór.
9. Odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze ok 20-25°C, aż ciasto wypełni formę.
10. (42 h) Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do 240°C skręcając temperaturę po 15 min do 210°C
11. (43 h) Studzimy na kratce i odklejamy liście dębu.
12. Czekamy jeszcze dobę i już można konsumować.
Dacie radę poczekać ? Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|