 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 7:27, 28 Cze 2016 Temat postu: Glutation ,kiedy zaczyna brakować |
|
|
Glutation, czyli jak przedłużyć życie
Gdy mamy odpowiednio wysoki poziom glutationu, utlenianie, czyli powstawanie wolnych rodników tlenowych jest zminimalizowane. To z kolei zmniejsza uszkodzenia telomerów, a tym samym zachowuje ich długość.
Należy więc jeść żywność anty zapalną i anty oksydującą. Bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, oraz jeść żywność anty oksydującą czyli kurkumę, imbir, acai i inne fioletowe jagody, zieloną herbatę, resweratrol, cynk, magnez i kwas foliowy, a także witaminy B12, C i D.
Czy również mięso i jaja, czy wystarczy może tylko chlorella?
Tymczasem witamina D jest szczególnie ważna według badań z udziałem 2100 bliźniąt płci żeńskiej w wieku od 19-79 lat. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy D miały także najdłuższe telomery i analogicznie najniższy poziom witaminy D u tych osób był związany z najkrótszymi telomerami
Co więc zrobić, żeby mieć więcej glutationu i czy można glutation podawać zewnętrznie? Co jeść Panie Dziejku?
Przede wszystkim jeszcze parę słów o glutationie:
Stanom takim jak utlenianie, toksyczność i stany zapalne zapobiegają przeciwutleniacze, środki redukujące stany zapalne i substancje oczyszczające. Pomagają one naszemu ciału uzdrowić się i ułatwiają przejście od osłabienia do witalności. Jednym z takich genialnych wytworów natury, który służy człowiekowi jest glutation.
W przeciwieństwie do białek, które są złożone z setek, a nawet tysięcy aminokwasowych modułów konstrukcyjnych, glutation złożony jest tylko z trzech: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Jest trójpeptydem.
Cokolwiek nie rzec glutation jest tak potężnym przeciwutleniaczem, odtruwaczem i boosterem układu odpornościowego, że nazywa się go w wielu językach, mistrzowskim przeciwutleniaczem ludzkiej fizjologii
I oczywiście okazuje się, że mleko i mięso owszem, ale tylko surowe i od zwierząt karmionych ekologicznymi pokarmami, zielonymi, jak nie skażona trawa. Jak już , to pokarmy te muszą być surowe i muszą być organiczne.
No i można wyszukać przepis dla ludzi jedzących jaja: – Do blendera wrzucasz surowe jaja i mieszasz dodając dajmy na to orzechy.
Generalnie produkty roślinne wskazane to:
Organiczne orzechy, brokuły, szparagi, arbuzy, czosnek, szpinak, pomidory, awokado, kurkuma i ser ricotta.
Wszystkie, które wymieniłam zawierają, lub potrafią utworzyć potrzebne prekursory do wewnątrzkomórkowego tworzenia GSH, czyli odpowiedniego poziomu glutationu
(Nie należy zbytnio mieszać tematów, ale w tym momencie można, a nawet trzeba byłoby wymienić świetne właściwości działania ostropestu, dla pracy wątroby i jako naturalnego alternatora GSH)
Recykling wewnątrzkomórkowy GSH jest tworzony z prekursorów aminokwasów: glicyny, glutaminy, cysteiny i cystyny. Przy czym cysteina jest najbardziej krytyczna, ponieważ przeważnie brakuje jej w naszej diecie i często ulega zniszczeniu na trasie żołądkowo-jelitowej.
Czy Możny ma świadomość o czym teraz piszę? O aminokwasach, które są nam potrzebne do tworzenia glutationu.
Cystyna składa się z dwóch cząsteczek cysteiny połączonych przez cząsteczkę siarki (połączenie disiarczkowe, jakby się już ktoś upierał). Stąd właśnie ta siarka, o której czytaliśmy, że jest baaardzo potrzebna.
Różne laboratoria oferują obecnie proste badanie krwi określające stosunek SNP danej osoby do S-transferazy glutationu i innych mutacji genetycznych, które mogą sugerować podwyższone ryzyko zachorowania, gdyż niskie poziomy glutationu sprzyjają kilku naprawdę nieprzyjemnym chorobom, jak raki, w tym czerniak, płuc, piersi, chorobom Parkinsona i jeszcze kilku innych z tej samej plejady.
Opisana powyżej rola glutationu w detoksykacji oraz jego silnie antyoksydacyjne działanie sugerują, że należy jednak robić wszystko co w naszej mocy by podtrzymać, a nawet podnieść stężenie glutationu
W 2002 roku naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health pod kierunkiem Shyama Biswala odkryli układ białka Nrf2, który nazwali głównym regulatorem genów zaangażowanych w odtruwanie organizmu. Zauważyli oni, że aktywowanie tego genetycznego czynnika znacznie zwiększa produkcję nie tylko przeciwutleniaczy ale także związków przeciwzapalnych i odtruwających. Jednym z związków, którego produkcja wzrasta znacznie pod wpływem stymulacji ścieżki Nrf2 jest glutation.
No i wreszcie przechodzimy do przyjemniejszych konkluzji, przynajmniej dla witarian i wegan:
W swoich badaniach naukowcy odkryli, że ścieżkę Nrf2 aktywują i regulują naturalne substancje pochodzenia roślinnego zwane fitoskładnikami.
Należą do niech między innymi:
kurkuma,
ekstrakt z zielonej herbaty,
pterostilben (występuje w czarnych jagodach, w tym bardzo dużo w jagodzie acai)
i sulforafan (występuje w brokułach).
Podsumowanie:
Aktywacja ścieżki Nrf2 przez fitoskładniki jest bardzo skuteczna i ma ważne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia.
Nie zapominajmy jednak o ważnych dla nas aminokwasach. Szczególnie o glutaminie przypominam weganom, bo jest w mięsie, jajach i nabiale, a tylko w niektórych owocach i warzywach.
Oraz o cysteinie, z którą już całkiem nie ma żartów, bo należy do aminokwasów endogennych, z grupy aminokwasów siarkowych!
Wielu wegan witarian twierdzi, że nie musimy się martwić o aminokwasy, w rzeczywistości nasza dieta powinna być bardzo świadoma, bo intuicja może nas z kilku powodów zawieść. Dlatego nigdy nie zaszkodzi pytać, aby nie zbłądzić.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|