Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Glutation ,kiedy zaczyna brakować

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Strefa Urody
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 7:27, 28 Cze 2016    Temat postu: Glutation ,kiedy zaczyna brakować

Glutation, czyli jak przedłużyć życie
Gdy mamy odpowiednio wysoki poziom glutationu, utlenianie, czyli powstawanie wolnych rodników tlenowych jest zminimalizowane. To z kolei zmniejsza uszkodzenia telomerów, a tym samym zachowuje ich długość.

Należy więc jeść żywność anty zapalną i anty oksydującą. Bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, oraz jeść żywność anty oksydującą czyli kurkumę, imbir, acai i inne fioletowe jagody, zieloną herbatę, resweratrol, cynk, magnez i kwas foliowy, a także witaminy B12, C i D.

Czy również mięso i jaja, czy wystarczy może tylko chlorella?

Tymczasem witamina D jest szczególnie ważna według badań z udziałem 2100 bliźniąt płci żeńskiej w wieku od 19-79 lat. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy D miały także najdłuższe telomery i analogicznie najniższy poziom witaminy D u tych osób był związany z najkrótszymi telomerami
Co więc zrobić, żeby mieć więcej glutationu i czy można glutation podawać zewnętrznie? Co jeść Panie Dziejku?

Przede wszystkim jeszcze parę słów o glutationie:
Stanom takim jak utlenianie, toksyczność i stany zapalne zapobiegają przeciwutleniacze, środki redukujące stany zapalne i substancje oczyszczające. Pomagają one naszemu ciału uzdrowić się i ułatwiają przejście od osłabienia do witalności. Jednym z takich genialnych wytworów natury, który służy człowiekowi jest glutation.

W przeciwieństwie do białek, które są złożone z setek, a nawet tysięcy aminokwasowych modułów konstrukcyjnych, glutation złożony jest tylko z trzech: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Jest trójpeptydem.

Cokolwiek nie rzec glutation jest tak potężnym przeciwutleniaczem, odtruwaczem i boosterem układu odpornościowego, że nazywa się go w wielu językach, mistrzowskim przeciwutleniaczem ludzkiej fizjologii
I oczywiście okazuje się, że mleko i mięso owszem, ale tylko surowe i od zwierząt karmionych ekologicznymi pokarmami, zielonymi, jak nie skażona trawa. Jak już , to pokarmy te muszą być surowe i muszą być organiczne.

No i można wyszukać przepis dla ludzi jedzących jaja: – Do blendera wrzucasz surowe jaja i mieszasz dodając dajmy na to orzechy.

Generalnie produkty roślinne wskazane to:
Organiczne orzechy, brokuły, szparagi, arbuzy, czosnek, szpinak, pomidory, awokado, kurkuma i ser ricotta.

Wszystkie, które wymieniłam zawierają, lub potrafią utworzyć potrzebne prekursory do wewnątrzkomórkowego tworzenia GSH, czyli odpowiedniego poziomu glutationu
(Nie należy zbytnio mieszać tematów, ale w tym momencie można, a nawet trzeba byłoby wymienić świetne właściwości działania ostropestu, dla pracy wątroby i jako naturalnego alternatora GSH)

Recykling wewnątrzkomórkowy GSH jest tworzony z prekursorów aminokwasów: glicyny, glutaminy, cysteiny i cystyny. Przy czym cysteina jest najbardziej krytyczna, ponieważ przeważnie brakuje jej w naszej diecie i często ulega zniszczeniu na trasie żołądkowo-jelitowej.

Czy Możny ma świadomość o czym teraz piszę? O aminokwasach, które są nam potrzebne do tworzenia glutationu.

Cystyna składa się z dwóch cząsteczek cysteiny połączonych przez cząsteczkę siarki (połączenie disiarczkowe, jakby się już ktoś upierał). Stąd właśnie ta siarka, o której czytaliśmy, że jest baaardzo potrzebna.

Różne laboratoria oferują obecnie proste badanie krwi określające stosunek SNP danej osoby do S-transferazy glutationu i innych mutacji genetycznych, które mogą sugerować podwyższone ryzyko zachorowania, gdyż niskie poziomy glutationu sprzyjają kilku naprawdę nieprzyjemnym chorobom, jak raki, w tym czerniak, płuc, piersi, chorobom Parkinsona i jeszcze kilku innych z tej samej plejady.

Opisana powyżej rola glutationu w detoksykacji oraz jego silnie antyoksydacyjne działanie sugerują, że należy jednak robić wszystko co w naszej mocy by podtrzymać, a nawet podnieść stężenie glutationu
W 2002 roku naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health pod kierunkiem Shyama Biswala odkryli układ białka Nrf2, który nazwali głównym regulatorem genów zaangażowanych w odtruwanie organizmu. Zauważyli oni, że aktywowanie tego genetycznego czynnika znacznie zwiększa produkcję nie tylko przeciwutleniaczy ale także związków przeciwzapalnych i odtruwających. Jednym z związków, którego produkcja wzrasta znacznie pod wpływem stymulacji ścieżki Nrf2 jest glutation.

No i wreszcie przechodzimy do przyjemniejszych konkluzji, przynajmniej dla witarian i wegan:
W swoich badaniach naukowcy odkryli, że ścieżkę Nrf2 aktywują i regulują naturalne substancje pochodzenia roślinnego zwane fitoskładnikami.

Należą do niech między innymi:
kurkuma,
ekstrakt z zielonej herbaty,
pterostilben (występuje w czarnych jagodach, w tym bardzo dużo w jagodzie acai)
i sulforafan (występuje w brokułach).
Podsumowanie:
Aktywacja ścieżki Nrf2 przez fitoskładniki jest bardzo skuteczna i ma ważne konsekwencje dla ludzkiego zdrowia.

Nie zapominajmy jednak o ważnych dla nas aminokwasach. Szczególnie o glutaminie przypominam weganom, bo jest w mięsie, jajach i nabiale, a tylko w niektórych owocach i warzywach.

Oraz o cysteinie, z którą już całkiem nie ma żartów, bo należy do aminokwasów endogennych, z grupy aminokwasów siarkowych!
Wielu wegan witarian twierdzi, że nie musimy się martwić o aminokwasy, w rzeczywistości nasza dieta powinna być bardzo świadoma, bo intuicja może nas z kilku powodów zawieść. Dlatego nigdy nie zaszkodzi pytać, aby nie zbłądzić.


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora  
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Strefa Urody Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin