 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:00, 16 Lut 2016 Temat postu: Zdrowie na talerzu |
|
|
Co do chleba ?
Żeby nie stać się Polakiem mądrym dopiero po szkodzie staramy się wyeliminować nafaszerowane chemią produkty tam, gdzie się da. Zaczynamy od past chlebowych, szczególnie że ich przyrządzenie jest banalnie łatwe.
Jeżeli spojrzysz na etykietę najzwyklejszego serka śmietankowego, znajdziesz co najmniej jedno "E", już nie mówiąc o zawartości tłuszczu - waha się od 20 do nawet 30% w zależności od producenta. O serkach topionych dla psychicznego komfortu lepiej byłoby nie wspominać, lecz zwyczajnie się nie da - na etykiecie najpopularniejszego z nich są aż cztery "E" i kilka sztucznych aromatów.
Awokado, fasola, bakłażan i marchew - to cztery składniki, które posłużą nam jako baza pasty do chleba. Dwie pierwsze przygotujesz w mniej niż 15 minut, dwie kolejne - nie więcej niż 40. Jednak, poświęcony temu czas wróci do was z nawiązką. To inwestycja w zdrowie.
Pasta do chleba z fasoli i pieczonego czosnku
Składniki:
puszka białej fasoli
sok z połówki cytryny
pół główki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
świeży rozmaryn
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czosnek zawinięty w folię aluminiową pieczemy w łupinach przez 20 minut. Po wyjęciu blendujemy razem z fasolą, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem.
Pasta do chleba z awokado i jajka
Składniki:
1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek (najlepiej taki dymką, jeżeli bez - dodaj odrobinę posiekanej cebulki)
pieprz, sól
sok z połówki cytryny
Przygotowanie: awokado rozgniatamy widelcem i rozdrabniamy razem z jajkiem. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny. Doprawiamy do smaku.
[link widoczny dla zalogowanych]
Pasta do chleba z bakłażana
Składniki:
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
mała cebula
sok z cytryny
sól, pieprz
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie: pieczemy bakłażana przez 30-40 minut w naczyniu z dwu centymetrową warstwą wody. Wyjmujemy dopiero, kiedy zupełnie zmięknie i straci kształt. Wówczas wydrążamy środek i mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek oraz przyprawy do smaku.
Pasta do chleba z pieczonej marchwi
Składniki:
4-5 marchewek
ząbek czosnku
kumin
2 łyżki sezamu
oliwa z oliwek
sok z połówki pomarańczy
Przygotowanie: marchewkę pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu miksujemy z czosnkiem, 1/3 łyżeczką kuminu, oliwą z oliwek oraz sokiem z pomarańczy. Na koniec dodajemy uprzednio uprażony sezam.
[link widoczny dla zalogowanych]
wyglądają apetycznie ,prawda ? i do tego są smaczne i zdrowe
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 9:10, 16 Lut 2016 Temat postu: |
|
|
Sosy do sałatek. Kremowe, lekkie i wyraziste. Podkreślają smak sałaty sprawiając, że chętniej sięgamy po zdrowe kombinacje warzyw. Ich bazą zwykle jest oliwa z oliwek. Do niej warto dodać składniki, za którymi przepadamy najbardziej. Dziś my zdradzamy nasze ulubione!
Bazyliowy krem
Ma piękny zielony kolor, puszystą konsystencje, a przygotujecie go w nie więcej niż 3 minuty. Wystarczy w blenderze wymieszać łyżkę oliwy, 4 łyżki jogurtu greckiego, garść bazylii i ząbek czosnku, a następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Ewentualnie możecie dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Najlepiej pasuje do sałatek z: pomidorami, ogórkami, awokado, kaszami, szpinakiem i rybami.
[link widoczny dla zalogowanych]
Cytrusowy dressing
To mikstura, która sprawdza się nie tylko, jako sosy do sałatek, ale i marynata do mięsa. Łączymy ze sobą łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy, sok z połówki pomarańczy, łyżkę z soku z cytryny oraz szczyptę kuminu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Najlepiej pasuje do sałatek z: pieczoną marchwią, orzechami, mięsem, dynią.
[link widoczny dla zalogowanych]
Musztardowy duet
Musztarda z miodem? Palce lizać! Wystarczy połączyć ze sobą łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy francuskiej oraz łyżeczkę musztardy dijon, a następnie doprawić.
Najlepiej pasuje do sałatek z: mięsem, łososiem, ananasem, bakłażanem, jarmużem.
[link widoczny dla zalogowanych]
Orientalny mix
Nadaje zwykłej sałatce bardzo nietypowy smak, a wszystko to dzięki tahini. Łyżkę pasty sezamowej łączymy z dwiema łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżeczkami miodu. Warto dołączyć dla równowagi również sok z cytryny.
Najlepiej pasuje do sałatek z: kurczakiem, orzechami, owocami, cieciorką, awokado, granatu.
[link widoczny dla zalogowanych]
Lato na talerzu
I to o każdej porze roku, bowiem do sosu można użyć niekoniecznie świeżych malin (choć latem oczywiście warto). Wystarczy nam łyżka konfitury malinowej, 2 łyżeczki balsamico oraz dwie łyżeczki oliwy z oliwek.
Najlepiej pasuje do sałatek z: rukoli, mięs, fety.
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|