 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:09, 23 Lut 2017 Temat postu: Tlusty czwartek |
|
|
a moze by tak faworki inaczej ?
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:39, 23 Lut 2017 Temat postu: |
|
|
ciagle szukam przepisow smacznych ,o smaku znanym z dziecinstwa ale dietetycznych . Nie wiem jak wam ale dla mnie dieta nie moze byc katowaniem siebie ani rodziny , kocham jesc ,i to jesc to na co mam ochote czyli po prostu dobrze . Co prawda nie wyprobowalam jeszcze tego przepisu ,ale wygladaja tak bosko ze po prostu nie moga nie smakowac .
A skoro nie moga ,to w najblizszym czasie upieke
WEGAŃSKIE FAWORKI
Faworki pamiętam z dzieciństwa, bardzo je lubiłam. Odkąd pomyslalam o tym ze dobrze by bylo zrzucic kilka kilogramow i przeszłam na "diete" wertując wszystkie przepisy kuchni polskiej przeraża mnie ogrom wymaganych jajek, czy masła do wypieków na słodko, staram sie rezygnowac szczegolnie z nadmiaru tluszczu tam gdzie to mozliwe .A mozliwe prawie wszedzie . Nawet faworki można zrobić dosłownie z kilku składników i zapewniam, że w smaku są równie pyszne, co te pachnące smalcem wynalazki. Pączki, czy oponki wegańskie? jasne, to czemu nie faworki?! Smak faworków można również wzbogacić nie tylko o cukier puder, ale i o banany, czy jabłka, które należy dodać w formie puree do ciasta, zmniejszając ilość wymaganej wody. Przesiewajcie mąkę i do dzieła
SKŁADNIKI:
450g mąki pszennej*
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
200ml ciepłej wody
+olej rzepakowy do smażenia faworków
* odpowiednia będzie mąka o typie 500
Mąkę przesiewamy, łączymy z solą oraz oliwą. Wszystko ugniatamy w dłoniach do momentu, aż konsystencja ciasta będzie przypominała bułkę tartą. Stopniowo dodajemy 180-200ml ciepłej wody, stale zagniatając ciasto
Miękkie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy je bardzo cienko
Rozwałkowane ciasto dzielimy na cienkie, niezbyt długie paski, na środku każdego robimy po środku nacięcie
Z powstałych prostokącików robimy faworki, przekładając jeden koniec przez nacięcie na środku
Faworki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron
Odsączamy na ręczniku papierowym i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem
mniaaaam
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|