 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 23:48, 15 Lut 2016 Temat postu: przepisy bezglutenowe |
|
|
Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie.
przepis na bezglutenowe pierogi Marty Szloser:
W rondelku zagotować 300 ml wody,
wsypać 140 g mąki kukurydzianej,
dokładnie wymieszać, wyłączyć ogień, lekko przestudzić,
następnie dosypać
160 g mąki gryczanej
40 g maki ziemniaczanej.
To wszystko zagniatamy bardzo dokładnie tak długo aż powstanie jednolita masa do której należy dodać
2 jajka,
2 łyżki oliwy,
szczyptę soli
i ciasto gotowe
by ciasto wałkowało się tak dobrze jak tradycyjne, należy położyć je na foli i przykryć od góry kolejnym arkuszem folii.
Nadzienie :
do takich pierogów może być zarówno tradycyjne, ziemniaczano-serowe, jak i np. łososiowe :
Siekamy drobno nożem łososia,
dodajemy dużo koperku,
trochę soku z cytryny, pieprz i sól.
Gotowe pierogi gotujemy 2 minuty, tyle co normalne
Kuchnia bezglutenowa może wydawać się droga, ale to tylko pozory. – Porównajmy cenę kilograma mąki pszennej i mąki ryżowej albo gryczanej, nie mówiąc już o migdałowej. To jednak mylne wrażenie. Jeżeli bowiem robimy sobie mieszankę tych mąk i mamy taką jej ilość, która wystarcza nam np. do upieczenia bochenka chleba, to okazuje się, że składniki na ten chleb kosztują 1/3 tego, co byśmy zapłacili w sklepie za gotowy już produkt . Tego typu wyliczenia robią wynikają z doświadczenia podczas gotowania współautorek książki "Kuchnia polska bez pszenicy".
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 18:56, 23 Lut 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 19:08, 23 Lut 2016 Temat postu: Domowy kisiel |
|
|
Nasze dzieciaki , a także i my uwielbiamy kisiel .Jednak w tym gotowym proszku kupowanym w sklepie jest wszystko oprócz.....zdrowia
Ja polecam wykonać kisiel w domu ,dużo zdrowszy ale też dużo smaczniejszy .Co prawda jego wykonanie pochłonie kilka min czasu więcej ,ale za to dzieciaki mogą nam pomagać i w ten sposób mamy zapewnione aktywne spędzanie czasu a więc do roboty
Kisiel jabłkowy z owocami kiwi
duża porcja na 4 os
1 litr wody wstawić do gotowania
obrane i pokrojone na kawałki owoce
3-4 jabłka
4-5 szt kiwi
wrzucić do gotującej się wody i chwilę pogotować
dosłodzić do smaku np. stewią
i wyłożyć na miseczki
kisiel smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło
u nas nigdy nie zdąży wystygnąć
smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|