Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

przepisy bezglutenowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:48, 15 Lut 2016    Temat postu: przepisy bezglutenowe

Tradycyjne ciasto na pierogi wyrabia się z mąki pszennej, która w przypadku diety bezglutenowej jest całkowicie zakazana. Wystarczy jednak użyć np. mąki gryczanej i kukurydzianej, żeby przygotować równie smaczne danie.

przepis na bezglutenowe pierogi Marty Szloser:
W rondelku zagotować 300 ml wody,
wsypać 140 g mąki kukurydzianej,
dokładnie wymieszać, wyłączyć ogień, lekko przestudzić,
następnie dosypać
160 g mąki gryczanej
40 g maki ziemniaczanej.
To wszystko zagniatamy bardzo dokładnie tak długo aż powstanie jednolita masa do której należy dodać
2 jajka,
2 łyżki oliwy,
szczyptę soli
i ciasto gotowe
by ciasto wałkowało się tak dobrze jak tradycyjne, należy położyć je na foli i przykryć od góry kolejnym arkuszem folii.

Nadzienie :
do takich pierogów może być zarówno tradycyjne, ziemniaczano-serowe, jak i np. łososiowe :

Siekamy drobno nożem łososia,
dodajemy dużo koperku,
trochę soku z cytryny, pieprz i sól.

Gotowe pierogi gotujemy 2 minuty, tyle co normalne

Kuchnia bezglutenowa może wydawać się droga, ale to tylko pozory. – Porównajmy cenę kilograma mąki pszennej i mąki ryżowej albo gryczanej, nie mówiąc już o migdałowej. To jednak mylne wrażenie. Jeżeli bowiem robimy sobie mieszankę tych mąk i mamy taką jej ilość, która wystarcza nam np. do upieczenia bochenka chleba, to okazuje się, że składniki na ten chleb kosztują 1/3 tego, co byśmy zapłacili w sklepie za gotowy już produkt . Tego typu wyliczenia robią wynikają z doświadczenia podczas gotowania współautorek książki "Kuchnia polska bez pszenicy".

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 18:56, 23 Lut 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:08, 23 Lut 2016    Temat postu: Domowy kisiel

Nasze dzieciaki , a także i my uwielbiamy kisiel .Jednak w tym gotowym proszku kupowanym w sklepie jest wszystko oprócz.....zdrowia
Ja polecam wykonać kisiel w domu ,dużo zdrowszy ale też dużo smaczniejszy .Co prawda jego wykonanie pochłonie kilka min czasu więcej ,ale za to dzieciaki mogą nam pomagać i w ten sposób mamy zapewnione aktywne spędzanie czasu Smile a więc do roboty

Kisiel jabłkowy z owocami kiwi
duża porcja na 4 os

1 litr wody wstawić do gotowania
obrane i pokrojone na kawałki owoce
3-4 jabłka
4-5 szt kiwi
wrzucić do gotującej się wody i chwilę pogotować
dosłodzić do smaku np. stewią
i wyłożyć na miseczki
kisiel smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło
u nas nigdy nie zdąży wystygnąć
smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin