Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pieczemy chleb
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny / wszystko o chlebie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 7:51, 05 Kwi 2016    Temat postu: chleb doskonaly - ulubiony

Chleb doskonały
Jest to tak prosty przepis a chleb tak pyszny ze polecam go wszystkim poczatkujacym ...ten chleb nie może się nie udać ....ja swój troszkę zmodyfikowałam ,ale o tym w następnym poście ,bo teraz chlebek wyrasta i czeka na upieczenie . Ale już wygląda po prostu obłędnie Smile
Tymczasem jednak przepis podstawowy ...
składniki

• 500 g kaszy gryczanej niepalonej
• 3 łyżeczki soli himalajskiej
• 700 ml wody + więcej do uzupełnienia
wykonanie

Kaszę opłucz na sitku, umieść w misce i zalej wodą (700 ml). Odstaw na noc (minimum 8 godzin). Przez ten czas ziarna napęcznieją, staną się delikatnie lepkie, a na wierzchu może utworzyć się pianka.

Rano przemieszaj zawartość miski i uzupełnij wodę pochłoniętą przez kaszę. Ziarna powinny znajdować się cały czas pod minimalną ‚warstwą’ wody. Odstaw na cały dzień.

Wieczorem skontroluj poziom wody. Jeżeli na wierzchu unosi się sporo płynu, odlej nadmiar. Klejącą kaszę zmiksuj w blenderze na pół gładko. Dodaj sól i wymieszaj. Przełóż do uniwersalnej keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Umieść w (zimnym) piekarniku lub owiń ściereczką i pozostaw w zacisznym miejscu na całą noc. Przez ten ciasto wypełni całą foremkę, a na wierzchu powinien pojawić się zaokrąglony „brzuszek”.

Chleb umieść w piekarniku (lub nie wyjmuj go jeżeli spędził w nim noc) i nagrzej do 200 stopni C. Piecz 50-55 minut. Na wierzchu pojawi się lekko pęknięta, chrupiąca skórka.

Wyjmij foremkę, odklej papier i wystudź na kuchennej kratce.
A teraz to już chyba czeka na nas to co najtrudniejsze ,czyli powstrzymanie się przed zjedzeniem chlebka zanim wystygnie .....Smacznego




[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Nie 0:23, 01 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:20, 01 Maj 2016    Temat postu: bez glutenu

Chleb owsiany
(bez glutenu, jajek, mleka, soi, kukurydzy, cukru)

Osoby na diecie bezglutenowej często mają problem z doborem pieczywa, które będzie im smakować. My też eksperymentujemy i odkryliśmy ciekawe połączenie składników, które sprawia, że chleb jest pyszny, nie kruszy się i dość długo utrzymuje świeżość. Koniecznie spróbujcie!

2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1 szklanki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie skrobi kukurydzianej lub skrobi z tapioki)
3/4 szklanki mąki ryżowej i gryczanej (w równych proporcjach)
1 opakowanie drożdży suchych na pół kg mąki
1-1,5 łyżeczki soli
420 ml letniej wody
2 łyżki oleju
Wszystkie rodzaje mąk i drożdże mieszamy razem. Następnie wsypujemy sól, wlewamy wodę oraz olej i ponownie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do blaszki keksówki (12×28,5) i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ściereczką. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez ok. 1 godzinę.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Nie 0:21, 01 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:44, 07 Maj 2016    Temat postu:

Chlebek Joanny
ten przepis znalazlam jako komentarz na jakims blogu ( niestety nie pamietam juz na jakim Sad przepis jest dosc prosty a chlebek smaczny a wiec zapraszam do probowania ;
witam,

Mam doświadczenie w zakalcu – zauważyłam dwa powody powstawania:
1. zakalec powstaje gdy chleb nie jest wystarczająco wyrośnięty i wstawi się go do nagrzanego piekarnika – wtedy spiecze się zewnętrzna warstwa, uniemożliwiając wyrośnięcie i w środku ciasto zbije się w gęstą gliniastą masę.
2. chleb ładnie wyrósł, w piekarniku ładnie się wypiekł ale nie został wyjęty po upieczeniu z formy i nadmiar wilgoci, którą naturalnie ma chleb żytni lub mieszany na zakwasie, nie wyparowała – babcia mówi, że chleb wtedy „zaparzył się”

Ja piekę chleby tylko w foremce keksowej – taki przepis, inaczej chleb rozleje się –

proporcje są takie:
2 części mąki żytniej (wszytko jedno jakiej, używam typ 720 oraz 2000)
3 części pszennej (może zawierać 1 cześć orkiszowej)
1 część suchych otrąb
+ opcjonalnie 1 część suchych nasion różnych lub tylko jednych ulubionych.

wychodzi 6 części suchego + część nasion (których można w ogóle nie dodawać) –

łyżka stołowa soli
łyżeczka cukru (może być brązowy)

te 6 części „suchego” zalewamy 3 częściami ciepłej wody w której rozmieszaliśmy wyjęty z lodówki zakwas. Ilość zakwasu nie ma znaczenia, ważne żeby to był po prostu dobry zakwas – zgodnie z zasadą że „nawet niewielka ilość kwasu całe ciasto zakwasza”

Wszystko mieszamy najlepiej w szklanej misie lub ewentualnie plastikowej. Jeśli ciasto jest zbyt lejące to można dosypać trochę pszennej mąki, jeśli zbyt suche to dolać trochę ciepłej wody. Ciasto powinno być mokre, konsystencji gęstej papki.

Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić je do wyrośnięcia 6-8 h, można też zostawić ciasto do wyrośnięcia w silikonowej foremce w której będzie pieczone. Ja piekę chleb w zwykłej keksowej foremce, wyłożonej pergaminem i dlatego mój chleb musi wyrastać w misce.

Im dłużej wyrasta tym będzie w smaku bardziej kwaśny.

Gdy uznamy że wystarczy mu już dojrzewania, przekładamy delikatnie dużą łyżką ciasto chlebowe do foremki, pamiętając aby odłożyć łyżkę ciasta lub dwie na następny raz (zamknąć w pojemniczku i schować do lodówki).
Przez środek staramy się zrobić łyżką, którą przekładaliśmy ciasto, nacięcie (co nie będzie wyglądało w cieście o takiej papkowatej konsystencji jak nacięcie – ale ważne aby to zrobić)
wstawiamy do zimnego piekarnika – temperatura 190 stopni – czas pieczenia 1,15h do 1,40h zależnie od preferencji koloru spieczonej skórki.

Chleb po upieczeniu od razu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia, można go przekroić na pół aby nadmiar wilgoci wyparował.

Chleb z tego przepisu ma zawsze chrupiącą skórkę, jest wilgotnawy, miękisz dziurawy, no i smak doskonały.

Podaję ten przepis bo jest dobry dla nowicjuszy i dla tych którzy mają mało czasu.
uwaga
Przepis nie nadaje się do używania w maszynie chlebowej


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 19:50, 07 Maj 2016    Temat postu: jednodniowy zakwas razowy

tak jak w poprzednim poscie - przepis z blogu o chlebie

Chleb razowy Oli na jednodniowym zakwasie
Kochani, ja, moja babcia i moja mama pieczemy chleb troszeczkę inaczej. W tej chwili rozczyniłam chleb razowy na własnym zakwasie. I w moim przypadku wygląda to tak:

zaczyn
biorę mąkę żytnią 2000 - 1kg,
słoiczek 350ml zakwasu,
2 litry ciepłej wody i szczypta drożdży – zważyłam 0,004 kg.

Mieszam to wszystko, posypuję leciutko z wierzchu mąką chlebową 720, przykrywam i zostawiam rozczyn do rana. Rano wsypuję :

1kg mąki chlebowej typ. 720 ( z którego to kilograma wieczorem posypałam rozczyn)
dwie duże płaskie łyżki soli
i mieszę ręcznie około 10min.

Już nie dolewam wody, w tym momencie można dodać pestki, siemię. Zostawiam do wyrośnięcia 2, 3 godz, zależy od temperatury w domu. Gdy ciasto wyrośnie wkładam troszkę do słoiczka na zakwas i do 3-ch blach keksówek, pogładzę dłonią zmoczoną w wodzie i zostawiam w blaszkach do wyrośnięcia. Jak wyrośnie wstawiam blaszki do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, po 15 minutach zmniejszam temperaturę na 200 i po 1godz i 10 minutach całkowitego pieczenia wyjmuję piękne, pachnące chlebki. Wyjmuję od razu z blaszki i z wierzchu moczę mokrą dłonią aby się błyszczał, jak mówiła moja mama. Do tego prawdziwe masełko i smacznego.
Zakwas urośnie do pełnego słoiczka, lekko solę, zakręcam i wstawiam do lodówki. Stoi do następnego pieczenia. Wyjmuję kilka godzin przed robieniem rozczynu aby się ogrzał w pokojowej temperaturze.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Sob 19:56, 07 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 20:08, 07 Maj 2016    Temat postu: wazne

PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA TYPU KR-IRL (MINI CHLEBKI).
SKŁADNIKI:
Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l wody.

PRZYPRAWY TO:

Sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

UGOTOWANE KASZA ORAZ RYŻ (RAZEM 800 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY:
Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie, lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków". Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy dolewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).

DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. KASZĘ, RYŻ TAKŻE OTRĘBY:

I z uzyskanej objętości formujemy chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami. Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".

ISTOTNE:

Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości oraz cukrzycy typu 2. P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. GLUKOZĘ NATURALNĄ z kaszy i ryżu.

PROCES ODZYSKU GLUKOZY WYDŁUŻA SIĘ:
Zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom. CHLEB TYPU KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie zaparcia staje się zapomnianym terminem historycznym. Wzdęcia tj. pęcznienie błonnika odbywają się w garnku, a nie w naszych jelitach. Wobec tego eliminujemy również i tą przykrą dolegliwość finalnie.

CHLEB Z WYMIENIONYCH SKŁADNIKÓW, TO OBECNIE JEDEN Z NAJZDROWSZYCH:
I najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka. W diecie sportowców stanowi podstawowy element energetyczny. Całodzienne wyżywienie, co oczywiste realizujemy w oparciu o CHLEB TYPU KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.


*****
wiecej przepisow i porad na : [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Sob 20:09, 07 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny / wszystko o chlebie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin