 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 22:21, 06 Cze 2016 Temat postu: Dieta Dukana |
|
|
Zasady odchudzania stworzone przez doktora Pierre’a Dukana znajdują coraz więcej zwolenników. Dieta wysokobiałkowa gwarantuje bowiem szybką utratę zbędnych kilogramów. Cały plan odżywiania składa się z czterech etapów. Najtrudniej jest jednak zacząć kurację, jaką jest dieta Dukana. Faza uderzeniowa – pierwszy etap – wymaga bowiem od osoby rozpoczynającej kurację, pewnych modyfikacji w codziennym jadłospisie. Dieta Dukana zakłada, że pierwszy etap odchudzania powinien trwać od 5 do 10 dni, w zależności od tego, jakich efektów chcemy się spodziewać. Dieta bazuje wyłącznie na produktach białkowych (ryby, odtłuszczony nabiał, chude mięso). Zabronione są również owoce i warzywa.
Jednak w diecie Dukana faza uderzeniowa może jednocześnie stanowić ogromną motywację do dalszego odchudzania. A to dlatego, że to właśnie na tym etapie dochodzi do najszybszego spadku masy ciała. Osoba stosująca dietę wysokobiałkową, widząc zaskakujące rezultaty (których zwykle na początku nie dają żadne diety odchudzające, poza tym że tracimy wodę) sprzyjają kontynuowaniu diety. Pełni optymizmu podchodzimy do nie zawsze urozmaiconego menu wiedząc, że warto zajadać się białkiem. Przecież o pozytywach diety Dukana wypowiada się wiele osób, także w mediach.
Trzeba mieć jednak świadomość, że zauważalny jest nie tylko szybki spadek masy ciała, jaki gwarantuje dieta Dukana. Faza uderzeniowa wiąże się z pewnymi działaniami niepożądanymi, które wynikają z wprowadzenia nowych nawyków żywieniowych.
W pierwszej kolejności należy mieć świadomość, że spożywanie nadmiernej ilości białka może wiązać się z występowaniem zaparć. Takie objawy mijają jednak najczęściej po kilku dniach. By im zapobiec należy wpijać odpowiednio duże ilości płynów, najlepiej pod postacią wody. Można również wspomóc się otrębami pszennymi, które korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.
W fazie uderzeniowej diety proteinowej należy liczyć się również z możliwością wystąpienia ogólnego zmęczenia. Wynika to przede wszystkim z nagłego odstawienia węglowodanów, szczególnie tych prostych. Słodycze oraz inne cukry były bowiem do tej pory potężnym zastrzykiem energii, tymczasem organizm na diecie białkowej musi przyzwyczaić się do funkcjonowania bez nich. Stąd może więc wynikać ospałość czy inne dolegliwości.
Nadmierne spożywanie białka, co jest szczególnie widoczne w pierwszej fazie diety, może wiązać się również z przykrych zapachem wydobywającym się z ust. Niestety jest to coś „naturalnego”, a wynika z intensywnego trawienia protein. By wyeliminować nieprzyjemny zapach, wystarczy regularnie żuć miętową gumę – bez cukru.
Wszelkie „działania niepożądane”, które mogą pojawiać się podczas fazy uderzeniowej, nie są jednak powodem do niepokoju. Jest to jedynie bowiem efekt nadmiernego spożywania białka, co w diecie Dukana jest właściwie nieuniknione. Jeżeli skutku uboczne w fazie ataku są dokuczliwe i nie znikają, wówczas koniecznością jest rezygnacja z tego rodzaju odchudzania.
Read more [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 20:46, 22 Lip 2016 Temat postu: |
|
|
I taki maly rarytasik , znalazlam blodg w ktoym dziewczyna podaje przepyszne przepisy do diety Dukana nareszcie kazdy moze podgladnac i przygotowac cos smacznego a zarazem dieteycznego ,
serdecznie zapraszam do czytania i gotowania .Pozniej nie zapomnijcie podzielic sie wrazeniami
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 12:43, 28 Kwi 2017 Temat postu: |
|
|
Przepis na chleb ziołowy – dieta Dukana
Pierwsza faza diety Dukana trwa maksymalnie 7 dni, ale jest bardzo restrykcyjna. Dlatego warto urozmaicać potrawy, które możesz w tym czasie spożywać. Oto przepis na chleb ziołowy, który bez wyrzeczeń możesz jeść w fazie ataku na diecie Dukana.
Wszystkie składniki, które wykorzystasz podczas przygotowania chleba ziołowego, znajdują się wśród 100 produktów, które możesz jeść w pierwszej fazie diety Dukana. Dlatego bez obaw możesz w ten sposób urozmaicić swoje śniadanie czy kolację.
Dieta Dukana - składniki potrzebne do upieczenia chleba ziołowego
Co ci będzie potrzebne do upieczenia chleba ziołowego?
3 jajka
kostka chudego twarogu (200 g)
otręby owsiane (6 łyżek)
otręby pszenne (4 łyżki)
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
zioła suszone: bazylia, majeranek, czosnek granulowany
szczypta pieprzu i soli (dla urozmaicenia możesz użyć na przykład soli cebulowej)
Przygotowanie ciasta na chleb ziołowy na diecie Dukana
Wykonanie „ciasta” na chleb ziołowy wcale nie jest trudne i nie wymaga użycia zakwasu. Przygotowanie chleba rozpoczynamy od rozdzielenia białka jajek od żółtek. Następnie z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy kostkę białego, chudego twarogu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Żółtka wraz z twarogiem i proszkiem do pieczenie miksujemy. Po dokładnym wymieszaniu składników dodajemy otręby, zioła, sól, pieprz. Wszystkie składniki dalej miksujemy. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i połączą, dodajemy ubite wcześniej białko. Wszystko, delikatnie mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą).
Po zakończeniu mieszania przygotowujemy wąską i wysoką blachę, na której będziemy piec chleb. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Przygotowaną masę rozkładamy równomiernie w blasze.
Jak wygląda pieczenie przygotowanej masy chlebowej?
Blachę z masą chlebową wkładamy do nagrzanego do 180°C, piekarnika. Jeżeli masz piekarnik z termoobiegiem, wystarczy temperatura 160-170°C. Chleb pieczemy około 30-40 minut. Najlepiej bo około 30 minutach sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy masa jest dopieczona. Jeżeli patyczek będzie wilgotny, to pieczemy dalej, jeżeli suchy, możemy wyjąć chleb.
Po wyjęciu chleba z piekarnika zdejmujemy papier – chleb ziołowy jest gotowy.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|