 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 21:02, 22 Lut 2016 Temat postu: Czy wiesz co jesz ? czyli przegląd składów etykiet |
|
|
Próbujemy się dobrze i zdrowo odżywiać , ale czy wszystkie substancje słodzące są nam naprawdę potrzebne? czy słodycz którą tak chętnie spożywamy ,która jest taka smaczna , naprawdę daje nam wyłącznie przyjemność spożywania dobrych , zdrowych produktów ? Obawiam się że nie Zbyt często producenci stosują triki pomagające im sprzedać bezwartościowy produkt jak najtaniej . Do nas , konsumentów należy dokładne sprawdzanie składów w produktach jakie zamierzamy kupić .To na nas spoczywa odpowiedzialność za nasze i naszych bliskich zdrowie .... czy jesteś na to przygotowana ? sprawdż :
Syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy jest to oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy), uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów. Przez konsumentów często mylony z syropem glukozowym.
Syrop glukozowo-fruktozowy – oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy), uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów. Przez konsumentów często mylony z syropem glukozowym.Ma on postać bezbarwnej lub jasnożółtej cieczy. Można go stosować bez konieczności uprzedniego rozpuszczania, co ułatwia rozlewanie do opakowań, dozowanie do produktów i transport. Ma bardzo niską lepkość, sam nie ulega krystalizacji i zapobiega krystalizacji cukru buraczanego (po zmieszaniu). Jest stabilny mikrobiologicznie. Wszystkie te właściwości powodują, że jest przez przemysł spożywczy chętniej stosowany niż cukier.
Zastosowanie
Do słodzenia lub dosładzania:
napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, np. cola, herbata mrożona, tonik, itp.,
napojów izotonicznych i energetyzujących,
napojów alkoholowych, np. likierów czy owoców w alkoholu,
mlecznych napojów fermentowanych,
mleka zagęszczonego,
lodów,
dżemów, galaretek, deserów, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów,
sałatek i konserw rybnych.
Syrop stosuje się też jako zamiennik miodu w pieczywie cukierniczym, zwłaszcza w piernikach, a także jako środek ograniczający czerstwienie wyrobów piekarskich.
Oddziaływanie syropu na zdrowie ludzkie jest przedmiotem licznych badań naukowych. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
Syrop glukozowo-fruktozowy jest coraz częściej oskarżany o epidemię otyłości. Czy faktycznie jest on bardziej niezdrowy niż zwykły, spożywany również w dużych ilościach zwykły cukier? Syrop glukozowo-fruktozowy, podobnie jak sacharoza (czyli powszechnie używany do słodzenia cukier) składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy, z tym że w syropie więcej jest fruktozy oraz cukry te występują w formie wolnej, co sprawia, że szybciej są metabolizowane w organizmie. Głównym winowajcą efektów niekorzystnych jest nadmiar fruktozy, która ulega metabolizmowi znacznie szybciej niż glukoza z pominięciem etapu glikolizy. Fruktoza jest metabolizowana w wątrobie i jej nadmierne ilości powodują odpowiedź wątroby w postaci zwiększonej syntezy kwasów tłuszczowych (trójglicerydów) oraz zwiększonej produkcji lipoprotein o małej gęstości VLDL (Very Low Density Lipoprotein), które transportują tłuszcz do tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do wzrostu ilości tkanki tłuszczowej i rozwoju otyłości.
Ale nieznaczne ilości fruktozy pochodzące z produktów naturalnych, m.in. z owoców, mają korzystny wpływ: zwiększają wychwyt glukozy przez wątrobę oraz zwiększają syntezę glikogenu.
Jednak w badaniach porównujących wpływ sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego na gospodarkę węglowodanową i stężenie hormonów przeprowadzonych wśród kobiet o prawidłowej masie ciała nie wykazano różnic w stężeniu insuliny, leptyny i greliny oraz apetytu po spożyciu syropu i sacharozy. Inne badania pokazują, że rodzaj spożywanej substancji słodzącej nie ma również wpływu na przyrost bądź utratę masy ciała. Zarówno niskokaloryczna dieta, w której 10% wartości energetycznej stanowił syrop glukozowo-fruktozowy jak i dieta, w której zawartość sacharozy stanowiła 10% wartości energetycznej diety, powodowały podobną redukcję masy ciała. Dlatego też stwierdzono, że sacharoza jak i syrop glukozowo-fruktozowy mają podobny wpływ na organizm.Wielu lekarzy twierdzi że syrop glukozowo- fruktozowy powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość ponieważ fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tej gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych. Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza, zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii czyli do gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi ,podwyższa poziom lipoproteiny niskiej gęstości i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę,hamuje wytwarzanie ATP, przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,może powodować zaćmę cukrzycową.
hmm brzmi interesująco prawda ? dziś szukałam syropu który mogłabym dodać do wody , niestety nawet w Herbapolu na pierwszym miejscu jest syrop glukozowo- fruktozowy pozostaje samej robić soki
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Pon 21:14, 22 Lut 2016, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|