Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Osteoporoza

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik czyli jak mogę Ci pomoc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:06, 12 Sty 2016    Temat postu: Osteoporoza

Osteoporoza w dzisiejszych czasach może zaatakować każdego, przyczyną może być złe odżywianie a w szczególności produkty przetworzone. Środowisko, przegotowana woda niszczy nasze kości w szybkim tempie. Aż 99% wapnia znajduję się w naszych kościach. Kiedy organizmowi brakuje wapnia pobiera go z kości i właśnie wtedy masa kostna zaczyna się zmniejszać.
Mięso, ser, cukier, tłuszcze zwierzęce są produktami które przyczyniają sie do deficytu wapnia w organizmie. Kolejną przyczyną powstawania osteoporozy jest brak ruchu.

Michał Tombak pisze, że osteoporozę prawdopodobnie może wywołać:
1. Brak w organizmie witamin D i C.
2. Odżywianie się produktami poddanymi obróbce cieplnej.
3. Używanie głównie przegotowanej wody.
4. Spożywanie małych ilości warzyw i owoców oraz ich naturalnych, na świeżo przygotowywanych soków.
5. Obieranie warzyw i owoców ze skóry.
6. Nieprawidłowe przygotowywanie posiłków (długie gotowanie, smażenie).
7. Zbyt duże ilości pożywienia.
8. Palenie.
9. Brak ruchu.
10. Spożywanie w dużych ilościach mleka.
11. Spożywanie w dużych ilościach chleba i wyrobów mącznych.
12. Spożywanie w dużych ilościach cukru i słodyczy.
13. Spożywanie w dużych ilościach tłuszczów zwierzęcych.
14. Spożywanie w dużych ilościach syntetycznych witamin.
15. Spożywanie rafinowanych produktów zawierających nierozpuszczalny (nieorganiczny wapń): długo gotowanych kasz, makaronów, zup z torebek i innych.

W leczeniu osteoporozy pomaga skorupka jajka. Jest ona idealnym źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajany przez organizm (kości). Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne – w sumie 27!Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. „Skorupoterapia” w leczeniu i profilaktyce osteoporozy może przynieść nieoceniony pożytek, a co najważniejsze – nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów.

''Skorupoterapia"

Skorupkę jajka zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 1/2 do 1 g dziennie. Można spożywać ją z sokiem z 1/2 cytryny lub dodawać do kasz i twarogów, aby zapobiec osteoporozie. Kurację skorupką jajka należy przeprowadzać 2 razy do roku w styczniu i listopadzie w ciągu 30 dni, stosując 1-2 g dziennie.









[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:24, 12 Sty 2016    Temat postu:

Od dawna nosiłam się z zamiarem podania przepisu na nalewkę uzdrawiającą nasze kości , niestety ciągle było coś ważniejszego . Ale dziś nie będę już tego więcej odwlekać .Ta nalewka jest zbyt cenna aby jej nie wykorzystać ...a więc czytajcie , notujcie i do sklepu po składniki .Naprawdę warto ja zastosować ,jest również polecana przez mądrych lekarzy

Jajka muszą być w białej skorupce . Najlepiej wybierzmy się po nie do zaprzyjaznionego gospodarstwa ekologicznego lub do sklepu ze zdrową żywnością .A może macie to szczęście i jakaś babcia ,ciocia czy po prostu znajoma sama choduje kurki ? to byłby najlepszy wybór Smile
W tej nalewce nie czuć smaku cytryn.Kurację robić raz do roku.


Przepis na nalewkę.
10 jaj białych
3 kg cytryn na sok
0,7 L. alkoholu czystego lub dobrego koniaku 38-40%(użyłam koniaku)
0,7 L. miodu
duży słoik lub szklane naczynie z przykrywką
-Jajka dobrze umyć wyszorować sparzyć (każdy wie )
-Cytryny również umyć wyszorować sparzyć ,i wycisnąć sok,najlepiej w rękawiczkach gumowych bo przy takiej ilości soku może dojść do podrażnień skóry.
-Włożyć całe jajka do słoika i zalać sokiem z cytryn(bez pestek)i wstawić do lodówki na 2-3 dni
-Po tym czasie poprzebijać wszystkie jajka widelcem aż wypłynie wszystko z jaj i zamieszać .Skorupka jaj jest już miękka i cienka jak papier.
-Wstawić do lodówki i przez 10dni codziennie mieszać rano i wieczorem.
-Po 10 dniach z naczynia wyjąć tylko białe błonki ,które są w skorupkach a ,które się nie rozpuszczają
- Zmiksować całą zawartość słoika ,przelać do czystego garnka i dodać miód i alkohol.
wszystko dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się miodu.
Przelać do butelek zakręcić trzymać w chłodnym miejscu.
przed użyciem wstrząsnąć.
Pić codziennie aż do wyczerpania nalewki :
--------------------------------------------------------
3/dziennie po łyżce lub 50ml. na wieczór
(to jest opcja dla kierowców ,co by w ciągu dnia nie pili alkoholu bo to zabronione)

z ostatnich doniesień biała błonka ze środka jaj jest bardzo wartościowym zródłem naturalnych składników odżywczych .
Składa się ona z cennych substancji: przede wszystkim białka, ale również w 25 procentach z kolagenu, kwasu hialuronowego, glukozaminy oraz siarczanu chondroityny. Są to podstawowe składniki zalecane osobom, którym dokucza choroba zwyrodnieniowa stawów.
A więc ja nie usuwam jej z nalewki ale miksuję razem z nią.W ten sposób dbam również o odbudowę stawów i ścięgien , oraz uzupełniam kolagen w skórze Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora  
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 12:28, 12 Sty 2016    Temat postu:

Troska matki kury

Skorupa jaja kurzego powstaje w organizmie kury w procesie biomineralizacji. Jej zadaniem jest ochrona rozwijającego się zarodka przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, umożliwienie mu prawidłowej wymiany gazowej i dostarczenie niezbędnych do rozwoju związków mineralnych, głównie soli wapnia.

Naukowcy określili skład pierwiastkowy skorupy jaja kurzego po wylęgu i porównali go ze składem innych preparatów zawierających wapń. W porównaniu z syntetycznie otrzymywanym węglanem wapnia skorupa jaja kurzego zawierała podobną ilość wapnia, więcej innych pierwiastków: strontu i selenu, lecz mniej fluoru. Na korzyść skorup z jaj kurzych może świadczyć fakt, iż miały najmniejszy procentowy udział szkodliwych metali, takich jak wanad, chrom, ołów, glin i kadm.

- Specjaliści od fizjologii lęgu tłumaczą to „troską matki kury” o swoje potomstwo. Od dawna wiadomo, że metale ciężkie są najbardziej szkodliwe dla rozwijających się organizmów, znajdujących się w okresie intensywnego wzrostu, głównie ze względu na kształtujący się w tym okresie układ nerwowy. Mamy tu więc do czynienia z naturalnym filtrem – kura nioska nie wbudowuje w skorupę jaja metali ciężkich, nawet gdy znajdują się one w jej środowisku czy paszy, starając się maksymalnie chronić swoje młode przed narażeniem na wady wrodzone układu nerwowego – wyjaśnia Łukasz Szeleszczuk, z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, w artykule „Skorupki jaj kurzych: niedoceniane źródło wapnia” na łamach portalu naukadlazdrowia.pl.
Najważniejszy jest stront

Badania wykazały, iż skorupy jaja kurzego zawierają nie tylko sole wapnia, ale również niewielkie ilości pierwiastków, takich jak selen, cynk, miedź i stront. Szczególnie interesujący wydaje się właśnie stront, ze względu na to, że jest stosowany od wielu lat w terapii osteoporozy.

Stront jest jedynym obecnie poznanym czynnikiem wykazującym podwójne działanie: hamujące w stosunku do komórek kościogubnych i pobudzające czynności komórek kościotwórczych. Ilość strontu w skorupie jaja kurzego jest idealna dla człowieka.

Wyniki badań sugerują, iż wapń pochodzący ze skorup jaj kurzych może być skuteczniejszy w zapobieganiu spadkowi gęstości mineralnej kości niż tradycyjne suplementy.
Na odchudzanie i zamiast antybiotyków

Zażywanie proszku ze skorup jaj kurzych ma wpływ na wchłanianie tłuszczu, np. obecnego w czekoladzie. Z kolei białka wchodzące w skład skorupy jaja kurzego działają przeciwbakteryjnie. Badacze odkryli, że hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich i uszkadzają bakterie Gram-ujemnych.

Jak twierdzą specjaliści, spożywanie skorup w rozsądnych ilościach jest bezpieczne dla zdrowia. - Nadają się do tego zarówno skorupy jaj zakupionych w dużych sklepach (posiadające pieczątkę z danymi dotyczącymi stada), jak i te pochodzące z jaj kupowanych na bazarach czy z tzw. chowu przydomowego („prosto od właściciela”) – tłumaczy Łukasz Szeleszczuk z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.Trzeba jednak mieć pewność co do czystości środowiska, w którym przebywała kura nioska i paszy którą była karmiona. Jaja pochodzące z dużych ferm podlegają ścisłej kontroli i są bezpieczne , jednak jeszcze lepiej skorzystac ze znanego ekologicznego zródła . Jak przygotować skorupę jaja kurzego do spożycia? Jajo dokładnie umyć ciepłą wodą z detergentem, środek jaja zużyć np. do jajecznicy lub do ciasta , zaś skorupkę zalać wrzątkiem i chwilę odczekać. Następnie wysuszyć i bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Jeść proszek dosypując go do różnych potraw.








[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 12:29, 12 Sty 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora  
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik czyli jak mogę Ci pomoc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin