 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:04, 27 Paź 2015 Temat postu: Ocet jabłkowy -żródło zdrowia |
|
|
Wiele osob ma dylemat pic czy nie pic ocet jablkowy pomoze mi czy tez zaszkodzi ? Ja i moja rodzina pijemy go od wielu lat. Z naszych doswiadczen a takze z doswiadczen moich, w trakcie prowadzenia przeze mnie terapii bioenergia, podczas ktorej polecam czesto stosowanie innych terapii np. ziolowych wynika ze pomaga na wiele dolegliwosci . Potrafi usunac zlogi z organizmu , uelastycznia zyly i tetnice , likwiduje zylaki ( dodatkowo naciera sie powiekszone zyly octem jablkowym ) ma zbawienny wplyw na uklad krazenia , normalizuje cisnienie , ma dzialanie przeciwbolowe , uodparniajace a nawet wspomaga odchudzanie ...to tylko bardzo niewielki wycinek dobroci wynikajacych z picia octu jablkowego ja pije go z herbata owocowa , smakuje zarowno na cieplo jak i na zimno ....przeciez jablka sa zdrowe ,a wiec .... robimy ocet
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 17:29, 27 Paź 2015, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:32, 27 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Ocet jabłkowy – odmiana octu wytwarzana na bazie jabłek. Znajduje zastosowanie jako przyprawa lub dodatek do potraw oraz jest używany jako naturalny konserwant." Wikipedia "
Wartość odżywcza
Ocet jabłkowy
Na 100 g
Wartość energetyczna (kcal) 21
Tłuszcz 0 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0 g
Kwasy tłuszczowe trans 0 g
Cholesterol 0 mg
Sód 5 mg
Potas 73 mg
Węglowodany 0,9 g
Błonnik 0 g
Cukry 0,4 g
Białko 0 g
Witamina A 0 IU Kwas askorbinowy 0 mg
Wapń 7 mg Żelazo 0,2 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 5 mg
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:33, 27 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Dostarcza wielu potrzebnych składników
Lekarze i naturoterapeuci rekomendują go jako naturalny środek o korzystnym działaniu, głównie ze względu na zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. W occie jabłkowym jest około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów.
Ważną rolę w powrocie organizmu do zdrowia może odgrywać tu składnik octu jabłkowego - pektyna. Jest to substancja balastowa, poprawiająca procesy trawienia i pełniąca szereg pożytecznych funkcji w organizmie: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu itp. Ale pektyna jest włóknem jabłkowym, które występuje tylko w occie nieoczyszczonym.
Ocet jabłkowy zawiera także witaminę E , uważaną za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, neutralizujących szkodliwe działania wolnych rodników, które mogą być przyczyną przedwczesnego starzenia się, zaburzeń systemu immunologicznego, chorób sercowo-naczyniowych, zaćmy i chorób onkologicznych.
Jest w occie także trochę witaminy B6.
Ocet z jabłek jest ważny dla systemu nerwowego i układu krążenia.
Wyrównuje on także równowagę zasadowo-kwasową organizmu. Wbrew pozorom służy odkwaszaniu organizmu (nie mylić z zakwaszeniem żoładka).
W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany ze względu na zawartość potasu, który jest niezbędny dla naszego organizmu. Niedobór tego pierwiastka można rozpoznać po takich objawach jak osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienia, psucie zębów, występowanie pryszczy, bezsenność, bóle w stawach. Potas jest też konieczny do prawidłowego wzrostu dzieci, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym.
Jednak ocet jabłkowy zawiera go dość mało: maksymalnie 1 g na litr, podczas gdy potrzebujesz od 2 do 6 g potasu dziennie, aby zachować zdrowie. Łatwo zaspokoić inaczej tę potrzebę – wystarczy jeść dużo warzyw, które są bogate w potas.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:34, 27 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Specyficzne zastosowania wewnętrzne
Wiele chorób bierze się z niedokwaszenia żołądka, co powoduje że pokarm, a zwłaszcza białka, nie są dobrze trawione. Właśnie z tego względu warto przed posiłkami pić roztwór octu.
Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach (wtedy byłoby to szkodliwe). W zupełności wystarczą dwie, trzy łyżeczki rozpuszczone w szklance przegotowanej wody. Pić należy 2 - 3 razy dziennie przed posiłkami (10-15 minut) małymi łyczkami. Ale uwaga - jeśli nie przewidujesz śniadania/posiłku, to lepiej zrobić to przed kolejnym posiłkiem.
Dla złagodzenia smaku można mieszać go także z sokami lub dodać miodu. Jeżeli natomiast chcemy zastosować ocet jako środek wspomagający odchudzanie, pierwszą porcje takiego koktajlu należy spożyć zaraz po przebudzeniu.
Ze względu a tyle korzystnych oddziaływań, ocet jabłkowy można zażywać profilaktycznie. Dorośli: dwa razy dziennie 2 łyżeczki octu z 2 łyżeczkami miodu na pół szklanki przegotowanej wody. Dzieci: 1 łyżeczka octu z dodatkiem 2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w połowie szklance przegotowanej wody.
Szczególnie poleca się tę praktykę przy niedokwaszeniu żołądka, co można sprawdzić prostą metodą opisaną tutaj.
Szybsze trawienie i odchudzanie
Z pozbyciem się zbędnych kilogramów boryka się aż 40% ludzi. Większość z nich próbuje odchudzać się za pomocą cudownych diet czy głodówek. Ich efekty niestety nie są długotrwałe, gdyż w większości przypadków kończą się tzw. efektem jo-jo, który w znaczący sposób destrukcyjnie wpływa na psychikę osoby otyłej. W takich sytuacjach warto skorzystać z naturalnych, znanych od lat metod wspomagających odchudzanie, które powodują utratę zbędnych kilogramów bez stosowania drastycznych diet.
Osoby z nadwagą pragnące przeprowadzić kurację octową powinny go pić trzy razy dziennie (po dwie łyżki octu na pół szklanki przegotowanej wody): na czczo, przed obiadem i przed snem. Trzeba przy tym ograniczyć spożycie soli. Kuracja trwa długo, gdyż spalanie tłuszczu odbywa się powoli, za to bez szkody dla zdrowia.
Porcję octu powinny codziennie wypić też osoby cierpiące na anemię, gdyż pobudza on produkcję czerwonych krwinek.
Łyżeczka octu wlana do szklanki wody i wypijana regularnie obniża gorączkę i hamuje rozwój infekcji.
Uwaga! Nie wszyscy jednak mogą stosować ocet jabłkowy w czystej postaci (osoby z problemami żołądkowymi, nie jest wskazany dla wrzodowców). W aptekach jest wiele dostępnych preparatów mających w swoim składzie ocet jabłkowy, który nie oddziałuje już negatywnie na żołądek.
Ocet jabłkowy skuteczny w walce z cukrzycą
Kiedy spożywasz węglowodany (skrobię, cukier, owoce, warzywa...) i dodajesz odrobinę octu do posiłków (jedna łyżka), spowalnia to wzrost poziomu cukru we krwi, produkcję insuliny1 oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
Kwasowość octu spowalnia opróżnianie żołądka, co sprawia że każdy skonsumowany posiłek ma niższy indeks glikemiczny (IG). A to pociąga za sobą same pozytywne skutki zdrowotne,
Ponadto ocet blokuje aktywność amylazy w jelicie cienkim. Amylaza to enzym rozkładający wielocukry (np. skrobię) na cukry proste (np. glukozę), które następnie są wchłaniane z przewodu pokarmowego.
Część spożywanej skrobi nie przekształca się w cukier we krwi, ale jest wydalana w toalecie. Efekt ten jest działaniem kwasu octowego zawartego we wszystkich octach, nie tylko w jabłkowym.
I wreszcie, wypicie octu obniża apetyt, co zmniejsza ilość spożywanego jedzenia w czasie posiłku.
Przygotowywanie posiłków z użyciem octu jest dobrą rzeczą, jeśli masz cukrzycę lub gdy się jej obawiasz. Z tych samych powodów dodawanie octu do potraw jest również dobre dla tych wszystkich, którzy mają tendencję do nadwagi i otyłości.
Ocet w walce z nadciśnieniem
Kwas octowy zawarty w occie może również obniżać ciśnienie krwi.
Ocet może zmniejszać aktywność reniny, enzymu odpowiadającego za obkurczanie naczyń krwionośnych, który podwyższa ciśnienie krwi. Lekarze mówią o „wazokonstrykcyjnym” efekcie reniny. Dzięki octowi słabnie oddziaływanie reniny, naczynia krwionośne rozkurczają się, zmniejsza się ciśnienie tętnicze, tym samym przestając nadwyrężać ściany naczyń.
Zmniejsza się tym samym ryzyko sztywnienia tętnic, a tym samym maleje ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Należy jednak zwrócić uwagę (bardzo ważne!), że informacja o zbawiennym wpływie na ciśnienie krwi opiera się tylko na pojedynczym badaniu, przeprowadzonym na szczurach.
Osteoporoza
Wraz z wiekiem oraz spadkiem poziomu hormonów płciowych kości stają się porowate i podatne na złamania. Zjawisko to nazywamy osteoporozą. Powoduje ono pęknięcia, czasem bardzo poważne (takie jak złamania kości biodrowej lub szyjki kości udowej), które mogą nawet prowadzić do niepełnosprawności.
Ocet mógłby być również skuteczny przy wzmacnianiu kości. W istocie zwiększa on absorpcję wapnia w jelitach i zmniejsza aktywność komórek, które niszczą kości.
Ale i tym razem efekt ten nie został dostatecznie udowodniony. Zaobserwowano to jedynie u szczurów, w 1999 roku.
Ocet bogaty w przeciwutleniacze
Ocet jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze. Zawiera on około 600 mg/l związków fenolowych.
Podobnie jak wszystkie świeże owoce i warzywa, bogate w przeciwutleniacze, również ocet mógłby chronić przeciwko chorobom neurodegeneracyjnymi, takim jak choroba Alzheimera lub choroba Parkinsona.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:37, 27 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Zastosowanie zewnętrzne
Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nie rozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę, leczy dolegliwości skórne. Używany do płukania włosów zapobiega ich wypadaniu. Płukanie włosów w słabym roztworze octu pozwala dokładnie usunąć resztki piany i mydła i zapobiega przetłuszczaniu się włosów sprawiając, że długo pozostają one świeże, pachnące i z połyskiem.
Kwas octowy to również doskonały antyseptyk. Rozcieńczony możemy użyć także do przemywania powierzchownych oparzeń, co zapobiegnie tworzeniu się blizn i uśmierzy ból.
Ocet, ze względu na kwaśny odczyn, jest bardzo skuteczny w walce z bakteriami. Badacze udowodnili, że najbardziej skuteczny jest w przypadku bakterii najczęściej wywołujących bóle uszu. Są to bakterie z rodzaju: Pseudomonas, Staphylococcus i Proteus.
Ocet mógłby być ciekawą alternatywną metodą leczenia w przypadku braku antybiotyków.
Jednakże efekt ten był testowany wyłącznie w probówce, na hodowli komórkowej... w 1998 roku.
Babcie polecały octowe okłady też w przypadku skręcenia stawów i stłuczeniach.
Ocet dla urody
Bez spektakularnych efektów dla zdrowia, czy ocet jabłkowy mógłby być skuteczny jako kosmetyk do skóry, włosów czy zębów?
W tej niezwykle subiektywnej dziedzinie każdy powinien bazować na swoich doświadczeniach. Jednak odradzam stosowanie octu jako płukanki do ust. Przecież ocet, który jest kwaśny, atakuje szkliwo zębów!
Badanie przeprowadzone na 2385-osobowej grupie nastolatków (w wieku 14 lat) wykazało, że regularne spożywanie octu może zwiększyć erozję zębów i niszczyć szkliwo. Ponadto, efekty te mogą być przyczyną rozwoju i nasilenia problemów związanych z wrażliwością zębów.
Najlepszy domowej roboty
W sklepach nie brakuje najrozmaitszych rodzajów octu, ale najlepiej przygotować go osobiście w domu. To czynność łatwa, a za to mamy pewność, że produkt jest całkowicie naturalny.
Wybierz kilka ładnych jabłek, umyj i pokrój je wraz ze skórkami i gniazdami nasiennymi, na małe kawałki, można też zetrzeć. Umieść je w dużym słoiku i zalej posłodzoną przegotowaną wodą (jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody).
Naczynie zatkaj obwiązując płótnem. Postaw w ciepłym miejscu, aby jabłka sfermentowały - na około 4 tygodnie. Od czasu do czasu płyn zamieszać drewnianą łyżką. Gdy płyn przestanie się burzyć, przelej go do butelek, przecedzając przez gazę. Szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym miejscu.
Podstawowa receptura
Wieczorem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu, wymieszać i odstawić. Rano zalać ciepłą woda (lub wodą mineralną niegazowaną) do objętości szklanki.
Pić naczczo na ok. 20 min przed śniadaniem.
Ocet jabłkowy ma jeszcze wiele innych własności leczniczych, przykładowe receptury/sposoby użycia np. na: przeziębienia - kuracja wzmacniająca, katar i flegma (śluz), katar zatoki czołowej , bóle gardła i chrypka, kaszel, gorączka, ból ucha, ...znajdziecie np. na
[link widoczny dla zalogowanych] (jest też wiele innych stron).
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:42, 27 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
25 Nietypowych Zastosowań Octu Jabłkowego
Obejrzyj video i poznaj 25 nietypowych zastosowań octu jabłkowego. Gwarantuję, że niektóre z nich będą dla Ciebie zaskoczeniem!
Dodatkowe, darmowe porady o zdrowiu znajdziesz tutaj:
[link widoczny dla zalogowanych]
https://www.youtube.com/watch?v=KCaCJs-Mscs
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 17:26, 27 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Najsmaczniejszy i oczywiście najzdrowszy jaki może być ,bo wykonany własnoręcznie ...polecam ,zrób ,a nie pożałujesz
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 7:55, 11 Maj 2016 Temat postu: |
|
|
Ocet jabłkowy potwierdzone naukowo właściwości zdrowotne
Przez wieki ocet był używany do gotowania i różnych celów domowych.W starożytnej ludowej medycynie używany był jako lek na wiele problemów zdrowotnych.
W społecznościach naturalnego żywienia bardzo popularny jest ocet jabłkowy.Ludzie używający octu jabłkowego twierdzą że przynosi różnego rodzaju korzyści zdrowotne, które mają poparcie w nowożytnej nauce.
Dotyczy to utrata masy ciała, niższego poziom cukru we krwi i łagodzenia objawów cukrzycy.Przedstawiamy 6, udowodnionych naukowo,właściwości zdrowotnych octu jabłkowego.
1. Ocet jabłkowy zawiera dużo kwasu octowego, który ma silne działanie biologiczne.Octowy wytwarza się w procesie dwuetapowym podobnym do procesu wytwarzania alkoholu ( 1 ).
Pierwszym krokiem jest dodanie drożdży du zmiażdżonych jabłek, które fermentują cukry z jabłek i przekształcają je w alkohol.
Drugi etap polega na dodaniu bakterii do roztworu alkoholu powstałego z fermentacji jabłek, które fermentują alkohol i przekształcają go w kwas octowy ... główną czynną substancje octu.
Organiczne, niefiltrowany ocet jabłkowy zawiera pasma białek, enzymów i przyjaznych bakterii, które nadają produktowi zaciemniony, pomarańczowy kolor.
Ocet jabłkowy zawiera tylko około 3 kalorii na łyżkę stołową, czyli bardzo mało w stosunku do objętości.
Nie ma zbyt wielu witamin i składników mineralnych, ale zawiera zauważalną ilość potasu. Ocet jabłkowy dobrej jakości zawiera także aminokwasy i przeciwutleniacze.
Podsumowanie: Ocet jabłkowy wytwarzany jest przez fermentację cukrów z jabłek. Co prowadzi do wytworzenia kwasu octowego, najbardziej aktywnego składniku w occie.
2. Kwas octowy ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i może eliminować niektóre szczepy bakterii.
Według badań przeprowadzonych w University of North Carolina, School of Medicine, Department of Hospital Epidemiology w USA, ocet może pomagać w eliminacji patogenów, w tym bakterii ( 2 ).
Ocet tradycyjnie jest używany do czyszczenia i dezynfekcji, leczenia grzybicy paznokci, wszawicy, brodawek i infekcji uszu.
Jednak wiele z tych zastosowań nie zostało potwierdzonych przez badania naukowe.Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, używał octu do czyszczenia rany ponad dwa tysiące lat temu.
Ocet jest stosowany jako środek konserwujący do żywności a badania wykazały że hamuje on rozwój bakterii (takie jak E. coli) w jedzeniu, zapobiegając psuciu środków spożywczych ( 3 , 4 , 5 , 6 ).
Jeśli szukasz naturalny sposobu na przedłużenie czasu przydatności jedzenia ... to ocet jabłkowy może być bardzo przydatny.
Pojawiły się również pojedyncze doniesienia że rozcieńczonego octu jabłkowego można używać w walce z trądzikiem przy stosowaniu bezpośrednio na skórę, ale nie znaleźliśmy żadnych badań naukowych które to potwierdzają, więc można to przyjmować z przymrużeniem oka.
Podsumowanie: Główna substancja w octu, kwas octowy może eliminować bakterie i/lub zapobiegać ich namnażaniu się. Ocet ma długą historię stosowania jako środek dezynfekujący i naturalny konserwant żywności.
3. Ocet jabłkowy może obniżyć poziom cukru w krwi, co jest bardzo korzystne dla osób chorych na cukrzycę.
Najlepsze zdrowotne właściwości zastosowania octu jabłkowego zaobserwowano u pacjentów z cukrzycą typu drugiego.
Cukrzyca typu 2 charakteryzują się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, zarówno w związku z opornością na działanie insuliny jak i niezdolnością do jej wytwarzania.
Jednak podwyższone stężenia cukru we krwi może być również problemem u ludzi którzy nie mają cukrzycy ... wysoki poziom cukru we krwi jest uważany że główną przyczyną starzenia się organizmu i przyczynę różnych chorób przewlekłych.
Także prawie każdy powinien dbać o utrzymanie nieszkodliwego poziom cukru we krwi.
Najbardziej skutecznym (i najzdrowszym) sposobem na to jest unikanie rafinowanych węglowodanów i cukru , ale ocet jabłkowy może również mieć na to duży wpływ.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 7:59, 11 Maj 2016 Temat postu: |
|
|
Wykazano że ocet ma korzystny wpływ na funkcje insuliny i poziomu cukru we krwi:
Poprawia wrażliwość na insulinę podczas posiłku o dużej zawartości węglowodanów 19-34%, a przez to znacznie obniża poziom glukozy i insuliny we krwi ( 7 ).
Obniża poziom cukru we krwi o 34% po spożyciu 50 g białego chleba ( 8 ).
zażycie 2 łyżek stołowych octu jabłkowego przed snem może spowodować że na czczo poziom cukru we krwi zmniejszy się o 4% ( 9 ).
Wiele innych badań zarówno na zwierz etach jak i ludziach wykazały, że ocet może zwiększyć wrażliwość na insulinę i znacznie zmniejszać skoki poziomu cukru podczas posiłków ( 10 , 11 , 12 , 13 , 14 ).
Z tych powodów ocet może być przydatny dla osób z cukrzycą, osób z predyspozycjami lub wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy, lub tych którzy chcą utrzymać niski poziom cukru we krwi z innych powodów.
Jeśli obecnie bierzesz leki obniżające poziom cukru we krwi przed wprowadzeniem do diety octu jabłkowego należy skontaktować się z lekarzem .
Podsumowanie: Ocet jabłkowy poprawia wrażliwości organizmu na insulinę i pomaga obniżyć skoki cukru we krwi po posiłku.
4. Istnieje kilka badań których wyniki wskazują że ocet jabłkowy może pomóc w utracie wagi.
Biorąc pod uwagę fakt że ocet obniża poziom cukru i insuliny we krwi, twierdzenie że może nam pomóc schudnąć ma sens.
Liczne badania wskazują że spożycie octu może zwiększyć uczucie sytości, pomóc jeść mniej kalorii , a nawet doprowadzić do straty masy ciała.
Ocet spożyty wraz z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów może zwiększyć uczucie sytości, a ludzie jedzą mniej o 200-275 kalorii do końca dnia ( 15 , 16 ).
Zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, powinno się to przełożyć na zmniejszenie wagi.
Badania u osób otyłych wykazały że codzienne spożywanie octu doprowadziło do ograniczenia tłuszczu z brzucha, obwodu talii, niższe stężenia trójglicerydów we krwi i utrata masy ciała ( 17 ):
15 ml (1 łyżka stołowa): Zmniejszenie masy ciała o 1,2 kg.
30 ml (2 łyżki stołowe): Zmniejszenie masy ciała o 1,7 kg.
Należy pamiętać że badanie to trwało tylko przez 12 tygodni, więc prawdziwy wpływ na masę ciała może być widoczny dopiero przy dłuższym spożyciu.
Dodanie, lub odjęcie pojedynczego rodzaju żywności lub składnika rzadko ma zauważalny wpływ na masę ciała.
To cała dieta / styl życia się liczy ... trzeba połączyć kilka skutecznych metod, aby zobaczyć wyniki.
Ogólnie rzecz biorąc można przyjąć że ocet jabłkowy może być przydatny jako pomoc w odchudzaniu, głównie poprzez zwiększanie uczucia sytości i obniżenie poziomu glukozy i insuliny.
Ale nie sprawi że cudownie stracimy na wadze.
Podsumowanie: Badania sugerują że ocet może zwiększyć uczucie sytości co sprawia że jemy mniej kalorii, więc może prowadzić do utraty wagi.
5. Spożywanie octu jabłkowego może mieć korzystny wpływ na zdrowie serca.
Choroby układu krążenia (choroby serca, naczyń krwionośnych i udary mózgu) jest obecnie najczęstszą przyczyną śmierci na świecie ( 18 ).
Wiadomo jest że wiele różnych czynników biologicznych można zmniejszać lub zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Niektóre z tych "czynników zwiększenia ryzyka" zmniejsza się przez konsumpcję octu ..., ale wszystkie badania przeprowadzono na zwierzętach więc trudno ocenić w jaki stopniu będą sprawdzać się u ludzi.
Badania te wykazały że spożycie octu jabłkowego może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów ( 19 , 20 ).
Ocet jabłkowy może również zawierać przeciwutleniający kwas chlorogenowy, który chroni cząstki cholesterolu LDL przed utlenieniem, co jest kluczowym etapem w procesie choroby serca ( 21 , 22 ).
Istnieją również wyniki badań wskazujące że ocet obniża ciśnienie krwi ( jeden z głównych czynników ryzyka) u zwierząt ( 23 , 24 ).
Niestety to co działa na zwierzęta nie zawsze działa w tym samym stopniu u ludzi.
Jedynym dowodem na to że ocet ma korzystny wpływ na zdrowie serca u ludzki jest badanie obserwacyjne z Harvardu, kobiety które brały udział w badaniu jadły sosy do sałatek z octem miały zmniejszone ryzyko chorób serca ( 25 ).
Ale tego typu badania mogą wykazać tylko że jest to skojarzone, nie można udowodnić że spożycie octu spowodowało ten efekt.
Podsumowanie: Liczne badania na zwierzętach wykazały że ocet może obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, ale musi to zostać potwierdzone w badaniach na ludziach.
6. Ocet może chronić przed rakiem.
Rak to straszną choroba która charakteryzuje się niekontrolowanym wzrostem komórek.
Jest dużo szumu w Internecie o przeciwnowotworowych właściwościach octu jabłkowego.
Niektóre badania wykazały, że ocet może zabijać komórki nowotworowe i zmniejszać nowotwory ( 26 , 27 , 28 , 29 )
Jednak wszystkie badania na ten temat przeprowadzono z wyizolowanych komórek w warunkach laboratoryjnych lub na zwierzętach, co nie dowodzi jakie będzie jego działanie w organizmie żywego, oddychającego człowieka.
Niestety większość badań przeprowadzono na occie ryżowym, a nie jabłkowym.
Niektóre badania obserwacyjne (które jak wcześniej pisałem nie udowadniają naukowo danej tezy) wykazały, że spożycie octu jest związane z zmniejszeniem raka przełyku w Chinach, ale spowodowało też wzrost raka pęcherza w Serbii ( 30 , 31 ).
Ogólnie jest możliwe, że ocet jabłkowy może pomóc w zapobieganiu wystąpienia nowotworów, ale jest zdecydowanie za wcześnie na wydanie pewnej opinii opartej na aktualnych badaniach.
Podsumowanie: Niektóre badania z komórek w warunkach laboratoryjnych i na zwierzętach wykazały że ocet ryżowy może spowolnić wzrost komórek nowotworowych i zmniejszać zmiany nowotworowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:01, 11 Maj 2016 Temat postu: |
|
|
Skutki uboczne, dawkowanie i używanie.
Istnieje wiele dziwnych informacji o occie jabłkowy w internecie.
Niektórzy twierdzą że może zwiększyć poziom energii i ma korzystny wpływ na zdrowie.
Niestety ... wiele z tych informacji nie jest potwierdzone naukowo.
Oczywiście brak dowodu nie jest dowodem na to że coś się nie dzieje.
Niestety badania naturalnych produktów zdrowotnych, takich jak ocet są bardzo nieliczne.
Mimo małej ilości dostępnych dowodów myślę że ocet jabłkowy może być przydatny i jest zdecydowanie dobrym kandydatem do sprawdzenia jego działania na sobie, jeśli jesteś zainteresowany.
Przynajmniej ocet jabłkowy wydaje się być bezpieczny. Brak działań niepożądanych w normalnym zużyciu.
Najlepszym sposobem na włączenie go do swojej diety jest użycie go w kuchni ... do sałatek, majonezu i podobnych rzeczy.
Niektórzy ludzie lubią również rozcieńczać go w wodzie i pić jako napój. Typowe dawki wynoszą od 1-2 łyżeczek od herbaty (5-10 ml) do 1-2 łyżek stołowych (15-30 ml) dziennie.
Nie powinno się przekraczać tych dawek bo większe spożycie może mieć szkodliwe skutki.
Ocet jabłkowy ma także wiele innych zastosowań niż zdrowotne, np: odżywka do włosów, pielęgnacja skóry, pielęgnacja zębów, jako środek dla zwierząt, oraz jako środek czyszczący.
To może być bardzo przydatne dla ludzi którzy lubią używać rzeczy naturalnych, bez chemikaliów i sztucznych składników.
To nie jest "cud" który "wyleczy wszystko" jak niektórzy ludzie zdają się wierzyć, ale ocet ma pewne istotne korzyści dla zdrowia, szczególnie dla poziomu cukru we krwi i masy ciała.
Przypisy:
1 "Functional properties of vinegar." Budak NH, Aykin E, Seydim AC, Greene AK, Guzel-Seydim ZB.
2 "Antimicrobial activity of home disinfectants and natural products against potential human pathogens." Rutala WA, Barbee SL, Aguiar NC, Sobsey MD, Weber DJ.
3 "Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7." Entani E, Asai M, Tsujihata S, Tsukamoto Y, Ohta M.
4 "Reduction of poliovirus 1, bacteriophages, Salmonella montevideo, and Escherichia coli O157:H7 on strawberries by physical and disinfectant washes." Lukasik J, Bradley ML, Scott TM, Dea M, Koo A, Hsu WY, Bartz JA, Farrah SR.
5 "Effectiveness of household natural sanitizers in the elimination of Salmonella typhimurium on rocket (Eruca sativa Miller) and spring onion (Allium cepa L.)." Yucel Sengun I, Karapinar M.
6 "Evaluation of household sanitizers for reducing levels of Escherichia coli on iceberg lettuce." Vijayakumar C1, Wolf-Hall CE.
7 "Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes" Carol S. Johnston, Cindy M. Kim, and Amanda J. Buller
8 "Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects." Brighenti F, Castellani G, Benini L, Casiraghi MC, Leopardi E, Crovetti R, Testolin G.
9 "Vinegar Ingestion at Bedtime Moderates Waking Glucose Concentrations in Adults With Well-Controlled Type 2 Diabetes" Andrea M. White, and Carol S. Johnston
10 "Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults." Johnston CS, Steplewska I, Long CA, Harris LN, Ryals RH.
11 "Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar." Liljeberg H, Björck I.
12 "Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects." Leeman M, Ostman E, Björck I.
13 "Vinegar Ingestion at Bedtime Moderates Waking Glucose Concentrations in Adults With Well-Controlled Type 2 Diabetes" Andrea M. White, Carol S. Johnston.
14 "Functional Properties of Vinegar" Nilgün H. Budak, Elif Aykin, Atif C. Seydim, Annel K. Greene and Zeynep B. Guzel-Seydim
15 "Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects." Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Björck I.
16 "Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia." Johnston CS, Buller AJ.
17 "Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects." Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T.
18 "The top 10 causes of death" World Health Organization
19 "Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet." Fushimi T, Suruga K, Oshima Y, Fukiharu M, Tsukamoto Y, Goda T.
20 "Improvement of obesity and glucose tolerance by acetate in Type 2 diabetic Otsuka Long-Evans Tokushima Fatty (OLETF) rats." Yamashita H, Fujisawa K, Ito E, Idei S, Kawaguchi N, Kimoto M, Hiemori M, Tsuji H.
21 "Reactivity of dietary phenolic acids with peroxyl radicals: antioxidant activity upon low density lipoprotein peroxidation." Laranjinha JA, Almeida LM, Madeira VM.
22 "Effects of chlorogenic acid and bovine serum albumin on the oxidative stability of low density lipoproteins in vitro." Gordon MH, Wishart K.
23 "Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats." Kondo S, Tayama K, Tsukamoto Y, Ikeda K, Yamori Y.
24 "A red wine vinegar beverage can inhibit the renin-angiotensin system: experimental evidence in vivo." Honsho S, Sugiyama A, Takahara A, Satoh Y, Nakamura Y, Hashimoto K.
25 "Dietary intake of alpha-linolenic acid and risk of fatal ischemic heart disease among women." Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm EB, Wolk A, Colditz GA, Hennekens CH, Willett WC.
26 "Induction of apoptosis in human leukemia cells by naturally fermented sugar cane vinegar (kibizu) of Amami Ohshima Island." Mimura A, Suzuki Y, Toshima Y, Yazaki S, Ohtsuki T, Ui S, Hyodoh F.
27 "Extract of vinegar "Kurosu" from unpolished rice inhibits the proliferation of human cancer cells." Nanda K, Miyoshi N, Nakamura Y, Shimoji Y, Tamura Y, Nishikawa Y, Uenakai K, Kohno H, Tanaka T.
28 "Extract of Kurosu, a vinegar from unpolished rice, inhibits azoxymethane-induced colon carcinogenesis in male F344 rats." Shimoji Y, Kohno H, Nanda K, Nishikawa Y, Ohigashi H, Uenakai K, Tanaka T.
29 "Antitumor activity of rice-shochu post-distillation slurry and vinegar produced from the post-distillation slurry via oral administration in a mouse model." Seki T, Morimura S, Shigematsu T, Maeda H, Kida K.
30 "Risk factors for oesophageal cancer in Linzhou, China: a case-control study." Xibib S, Meilan H, Moller H, Evans HS, Dixin D, Wenjie D, Jianbang L.
31 "Non-occupational risk factors for bladder cancer: a case-control study." Radosavljević V, Janković S, Marinković J, Dokić M.
Źródła:
[link widoczny dla zalogowanych]
en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider_vinegar
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
authoritynutrition.com/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar/
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:07, 11 Maj 2016 Temat postu: |
|
|
Picie octu jabłkowego nie jest szkodliwe jeżeli nie ma ku temu indywidualnych przeciwwskazań. Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla osób z chorobami wrzodowymi i przy zakazie stosowania produktów spożywczych kwaśnych. Jeżeli są problemy z żołądkiem nie powinna Pani stosować octu jabłkowego. Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań można wypijać rozcieńczony roztwór 2-3razy dziennie. Rano na czczo przed śniadaniem, 30min przed obiadem oraz przed snem. Zawarte w occie jabłkowym mikroelementy i witaminy regulują pracę wielu narządów, przede wszystkim działają na układ pokarmowy i wydalniczy oraz podnoszą odporność. Ponadto kwas octowy wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, oczyszcza organizm i wspomaga usunięcie wody metabolicznej gromadzącej się w organizmie.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
[link widoczny dla zalogowanych]
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|