Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czego nie wiesz o bananach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik czyli jak mogę Ci pomoc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:12, 14 Sie 2016    Temat postu: Czego nie wiesz o bananach

Czy wiesz, że właściwości odżywcze bananów zmieniają się wraz z ich dojrzewaniem? Czy zauważyłeś, że ich smak zmienia się gdy dojrzewają – robią się słodsze? Dzieje się tak dlatego, że enzymy zawarte w bananach stopniowo rozkładają skrobię (długi łańcuch polimerowy cukru, które nie jest słodki) przekształcając ją w cukry proste (monosacharydy i disacharydy, które mają słodki smak).

Gdy banany dojrzewają oznacza to, że skrobia jest już przekształcona w proste cukry, łatwiej przyswajalne. Choć z drugiej strony według badań ilości witamin i minerałów obniża się wraz z dojrzewaniem banana. Dlatego powinny być przechowywane w lodówce.

[link widoczny dla zalogowanych]

Japońscy naukowcy odkryli bardzo ciekawy fakt dotyczący bananów. Według nich gdy banan dojrzewa produkuje więcej przeciwutleniaczy i wykazuje więcej właściwości przeciwnowotworowych. Gdy banan jest całkowicie dojrzały, taki z ciemnymi plamami na skórce, wytwarza substancję o nazwie TNF (czynnik martwicy nowotworu), substancję, która ma siłę do zwalczania nieprawidłowych komórek. Z badań wynika również, że im ciemniejsze plamy tym lepsze właściwości antynowotworowe. Ponadto banan z żółtą skórką i ciemnymi plamami jest osiem razy bardziej skuteczny w pobudzaniu układu odpornościowego organizmu niż banan z zieloną skórą.

Dlatego najlepszy czas, aby zjeść banana jest wtedy gdy jest w pełni dojrzały. Ale jeśli ktoś choruje na cukrzycę typu 2 lub chce uniknąć szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi to warto rozważyć spożywanie dojrzałych bananów z masłem orzechowym – ponieważ tłuszcz spowalnia wchłanianie cukru do krwi. Ewentualnie spożywać banany gdy są jeszcze zielone (poziom 3 lub 4 na rysunku).


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora  
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik czyli jak mogę Ci pomoc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin