Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pyszne i zdrowe , przetwory ziołowe...

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Magia natury, zastosowanie ziół...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 23:17, 14 Sie 2015    Temat postu: Pyszne i zdrowe , przetwory ziołowe...

przepis na nalewkę z aloesu
przygotowanie liści aloesu na sok lub nalewkę;
Liście aloesowe do przetworów powinny być starsze niż dwuletnie, ale młodsze niż pięcioletnie. Dlatego musimy wiedzieć w jakim wieku jest roślina oraz rozmnażać ją, notując, kiedy wsadziliśmy młode sadzonki. Ogrodnicy zalecają by kupować rośliny o wysokości ok. 30 cm, wtedy dolne liście będą już się nadawały do wykorzystania. Sprawdzajmy czy roślina ma boczne pędy. Jeśli tak - to wiadomo, że żyje już przeszło rok. Najlepszym surowcem jest gatunek Aloe vera. Aloes wymaga piaszczystej ziemi i jasnego stanowiska, ale ni lubi stać w pełnym słońcu. Podlewać trzeba umiarkowanie, raz lub dwa razy w tygodniu, żeby nie dopuścić do gnicia korzeni. Jeśli mamy zamiar wykorzystać liście na sok czy nalewkę - rośliny z której je obcinamy nie podlewamy przez dwa tygodnie. Liście na przetwory ucinamy ostrym nożem tuż u nasady i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Schłodzenie wzmaga aktywność składników aloesu.
Przepisy na nalewkę z aloesu
Nalewka wzmacniająca. Liście z dużego aloesu wkładamy do sokowirówki lub miksujemy i przecieramy przez sito. Do otrzymanego soku dodajemy czerwone wino w proporcji 1:1 oraz 200 g płynnego miodu. Mieszamy, wlewamy do butelki z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne miejsce na 10 dni. Gotową nalewkę pijemy raz dziennie po małym kieliszku.
Nalewka na problemy trawienne. 100 g zmiksowanych świeżych liści zmieszaj z 50 g miody oraz 50 ml spirytusu. Wlej do butelki z ciemnego szkła i odstaw w ciemne miejsce na 5 dni. Następnie wstaw nalewkę do lodówki. Tak przygotowaną nalewkę z aloesu zażywaj przed jedzeniem, po jednej łyżeczce.


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Nie 15:34, 30 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 22:54, 29 Sie 2015    Temat postu:

UŻYCIE ZYWOKOSTU

CZĘŚCI NADZIEMNE/ KORZEŃ:
OKŁAD Z PAPKI – sporządzić puree tylko z liści zioła, i stosować na mniejsze złamania, które nie zostałyby normalnie umieszczone w gipsie, takie jak złamane palce u nogi, żebra lub pękniecia włoskowate w większych kościach.
KREM – stosować na kość lub uszkodzenie mięśnia, włączając osteoartretyzm.
ZAPARZANY OLEJ – zastosować metodę gorącego naparu, i używać na artretyczne stawy, siniaki, stłuczenia, urazy stawu z naderwaniem wiązadeł bez zwichnięcia, oraz na inne urazowe uszkodzenia, również na zapalenie kaletki stawu śródstopno-paliczkowego pierwszego – mówiąc jaśniej jest to bolesny guz na wielkim palcu u nogi.
KORZEŃ:
OKŁAD Z PAPKI – przygotować papkę ze sproszkowanego korzenia żywokostu lekarskiego dodając niewielką ilość wody i stosować na żylaki lub inne trudno gojące się rany. Papka ta świetnie nadaje się na krwawiące hemoroidy.
MAŚĆ NA GOJENIE SIĘ RAN ITP.

Aby przygotować taką maść, należy najpierw macerować 100g pociętego i wysuszonego korzenia żywokostu lekarskiego w 50 ml dobrej jakości oliwy z oliwek przez 2 tygodnie.

1 szklanka oleju rycynowego
20 kropli olejku lawendowego
40g wosku pszczelego
Odcedzić oliwkę i żywokost lekarski. Roztopić wosk pszczeli w rondlu. Następnie wmieszać dwa rodzaje oleju warzywnego oraz krople olejku aromatycznego. Całość przelać do małych, ciemno-zielonych słoiczków. Ostudzić. Maść ta posiada wielorakie zastosowanie. Jest skuteczna na gojenie się ran, skaleczeń, stłuczeń, siniaków, zapaleń ścięgna, na złamania i nawet na zmarszczki.

Nalewka z korzenia żywokostu
bardzo ciekawy przepis do wykorzystania ,szczególnie przyda się starszym osobom jednak młodsi ale z bólami kostnymi także powinni ją sobie przygotować podaję go dzięki panu Krzysztofowi Skoczylas : " Korzeń żywokostu umyc szczoteczka w cieplej wodzie,obrac jak chrzan i pokroic i zalac alkoholem do 50% i tak ma stać trzy tygodnie najlepiej w lodowce po tym czasie jest już dobry do użytku"
Bardzo ważne są tutaj procenty Smile alkohol nie może ich mieć więcej niż 50% w innym przypadku niestety straci na walorach zdrowotnych .
Wszystkich którzy wypróbują ten przepis , zapraszam do dzielenia się wynikami .. Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Nie 0:19, 30 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 23:15, 29 Sie 2015    Temat postu:

Nalewka Imbirowa

Składniki:
10 dag korzenia świeżego imbiru
2 cytryny
3 łyżki płynnego miodu lipowego
0,75 l wódki 45% (jak ją przygotować)
10dag cukru (lub troszkę mniej)

Wykonanie:
1 Imbir umyj, pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką.
2 Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki.
3 Do wyparzonego słoja włóż wszystkie składniki i dodaj cukier wedle uznania.
4 Następnie zalej wódką całą zawartość naczynia tak, aby wszystkie składniki znajdowały się pod jej powierzchnią.
5 Szczelnie zakręć słój i odstaw na 8 tygodni w ciemne miejsce.
6 Potrząsaj słój raz w tygodniu.
7 Po upływie czasu przecedź zawartość słoja przez bibułkowy filtr do kawy lub gazę.
8 Rozlej do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręć i odstaw na około 4 tygodnie. Wtedy nalewka jest gotowa do spożycia
Właściwości imbiru:
• Łagodzi nudności i zawroty głowy.
• Uśmierza ból i zmniejsza stany zapalne związane z artretyzmem.
• Łagodzi bóle mięśniowe.
• Osłabia objawy przeziębienia i grypy.
• Zmniejsza wzdęcia.
Działanie imbiru:
Od tysięcy lat ta ostra przyprawa jest na całym świecie popularnym środkiem na różne dolegliwości układu pokarmowego, od lekkiej niestrawności i wzdęć, po nudności i wymioty. Stosuje się ją również, żeby złagodzić objawy grypy i zapalenia stawów. Współczesne badania nad imbirem potwierdzają jego, cenioną od tysiącleci, skuteczność.
Główne korzyści:
Jak pomóc marynarzowi cierpiącemu na chorobę morską? Należy mu podać imbir. W Danii przeprowadzono badania, w których uczestniczyło 79 kadetów marynarki wojennej. Połowa z nich przyjmowała po 1 g sproszkowanego imbiru dziennie. Stwierdzono, że wszyscy przedstawiciele tej grupy znacznie rzadziej oblewali się zimnym potem i wymiotowali (są to klasyczne objawy choroby morskiej) niż pozostali, którym podawano placebo.Imbir działa głównie na przewód pokarmowy. Pobudza wydzielanie enzymów trawiennych i neutralizuje kwasy żołądkowe, często więc stosuje się go zamiast leków przeciwdziałających nudnościom, które wpływają na ośrodkowy układ nerwowy i mogą wywołać zawroty głowy. Badanie grupy kobiet, które przebyły laparoskopię lub poważną operację ginekologiczną, wykazało, że podanie im 1 g imbiru przed zabiegiem znacznie zmniejszyło mdłości i wymioty, zdarzające się często po zastosowaniu narkozy i środków farmakologicznych Imbir zapobiega też nudnościom wywołanym chemioterapią. Powinno się przyjmować go w trakcie jedzenia, by uniknąć podrażnienia żołądka.
Ponieważ imbir uśmierza nudności, bywa wykorzystywany do łagodzenia, częstych u osób starszych, zawrotów głowy, a także porannych nudności. Od lat stosuje siego w medycynie ludowej, jako środek wspomagający trawienie i łagodzący dolegliwości układu pokarmowego. Preparaty imbirowe doskonale likwidują wzdęcia.
Dodatkowe korzyści:
Przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości imbiru pomagają łagodzić bóle mięśni i chroniczne bóle związane z zapaleniem stawów. Grupie 7 kobiet, cierpiących na zapalenie stawów i kości, podawano codziennie od 5 do 50 g świeżego imbiru lub kapsułki zawierające maksymalnie 1 g sproszkowanego korzenia. U wszystkich zmniejszyły się bóle stawów i stan zapalny. Ponieważ imbir działa przeciwzapalnie, może być skutecznym środkiem na zapalenie oskrzeli wywołane grypą lub przeziębieniem.
Sposób użycia:
Jedzenie dużych ilości imbiru na pusty żołądek może wywołać niestrawność. Dlatego powinno się przyjmować go podczas posiłku, a kapsułki popijać wodą lub innymi płynami. Żeby zapobiec chorobie lokomocyjnej, należy stosować imbir na 3-4 godz. przed podróżą, a później w razie konieczności co 4 godz. zażywać kolejne dawki. Żeby uniknąć nudności pooperacyjnych, należy zastosować imbir dzień przed zabiegiem, ale trzeba o tym powiadamiać lekarza.
Skutki uboczne:Imbir działa skutecznie na wiele dolegliwości, jedynym znanym i dość sporadycznie występującym objawem ubocznym jego stosowania może być niestrawność i często wzmożony apetyt

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 7:42, 29 Wrz 2015, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:11, 30 Sie 2015    Temat postu:

Maliny
sok z malin jest polecany dla osób walczących z niedokrwistością i pomocny w procesie odchudzania, gdzie pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Regularne spożywanie soku sprzyja podniesieniu odporności, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Antyoksydanty blokują działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry oraz powstawanie nowotworów. Sok, tak jak inne części rośliny, jest bardzo pomocny w chorobie przeziębieniowej, grypie, anginie. Sok z malin ma działanie przeciwgorączkowe i napotne, ponieważ kwas salicylowy w nim zawarty pobudza gruczoły potowe, a olejki eteryczne mają działanie rozgrzewające. Udowodniono jego właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne. Polecane jest picie soku przy biegunkach i w przypadku łagodzenia bólów miesiączkowych.

Z suszonych malin można przyrządzać napój, tak jak herbatę i stosować w problemach zdrowotnych tak, jak inne części rośliny. Dodawać do płatków owsianych, zjadać jako przekąskę. Takie maliny znajdą swoje miejsce zimą w ciastach i deserach, będą smakołykiem dla dzieci i nie tylko… Właściwie ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.

Napar z owoców malin: 2 łyżki suszonych malin zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przecedzamy i pijemy 2–3 razy dziennie po szklance naparu podczas przeziębienia, grypy, anginy, zapalenia oskrzeli – gdy chorobie towarzyszy gorączka. Owoce, po wypiciu napiju, można śmiało zjeść.

Napar z liści malin:
1 łyżkę liści malin zalewamy 1/2 szklanką wrzątku i pod przykryciem odstawiamy do naciągnięcia na 15 minut. Przecedzamy i pijemy po 1/2 szklanki naparu 2–3 razy dziennie w nieżytach żołądka i jelit i jako łagodny lek przeciwbiegunkowy. Napar z liści można również stosować do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, jak i do okładów na skórę w razie chorób skóry i oparzeń. Sprawdzi się także jako tonik do twarzy.
WAZNE
Należy pamiętać, aby w początkowym okresie ciąży zrezygnować z naparów malinowych. Powinno się również wstrzymać od nich jeśli spodziewamy się, że możemy być w ciąży, chociaż nawet nie mamy tej pewności.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 7:48, 30 Sie 2015    Temat postu:

Lawenda lekarska

KWIATY:
NAPAR - Stosować na wyczerpanie nerwowe, napięciowe bóle głowy lub podczas akcji porodowej. Napar z lawendy lekarskiej działa również korzystnie na kolkę oraz niestrawności pokarmowe. Słaby napar z lawendy lekarskiej (25% normalnej mocy ) można podawać dzieciom na kolkę, drażliwość lub podniecenie emocjonalne.
NALEWKA - Stosować nie więcej niż 5ml, dwa razy dziennie, na bóle głowy i depresje.
DO PŁUKANIA JAMY USTNEJ - Stosować na nieświeży oddech.
OLEJEK AROMATYCZNY:
KREM - Dodać kilka kropel olejku lawendowego do kremu rumiankowego i smarować tym skórę w czasie egzemy.
LOTION - Dodać kilka kropel olejku lawendowego do niewielkiej ilości wody i smarować tym poparzenia słoneczne oraz oparzenia gorącą wodą lub parą.
MAŚĆ Dodać 1ml olejku lawendowego i 5 kropel olejku rumiankowego do 10ml oleju podstawowego. Smarować ciało w czasie astmatycznych i oskrzelowych skurczów.
PŁUKANKA DO WŁOSÓW - Rozpuścić 5-10 kropli olejku lawendowego w wodzie i używac na wszy lub gnidy.
OLEJEK DO MASAŻU - Rozpuscić 1ml olejku lawendowego w 25ml oleju podstawowego i wmasowywać w bolące mięśnie. Rozpuścić 10 kropli olejku lawendowego w 25ml oleju podstawowego i masować skronie oraz kark szyji w czasie bólów napięciowych głowy lub przy pierwszych objawach pojawiania się migreny.
OLEJ - Stosować nierozcieńczony olejek lawendowy na ugryzienia i użądlenia owadów. Rozpuścić 10 kropli olejku lawendowego w 25ml oleju podstawowego i używac w czasie udaru słonecznego lub stosować w celu uniknięcia poparzenia słonecznego (uwaga: nie jest to skuteczna blokada przeciwsłoneczna).
ZBIÓR I KONSERWACJA

Zbierać kwiaty i łodygi lawendy lekarskiej w suchy dzień przed upałem. Związać łodygi zioła w pęczki i powiesić je w ciepłym, zacienionym i przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Proces suszenia może trwać kilka tygodni. Kiedy łodygi lawendy lekarskiej są bardzo suche, obrywać kwiaty i umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dla celów sporządzenia potpourri, obrywać kwiaty do wysuszenia jak tylko pączki zaczynają się otwierać.

POTPOURRI Z LAWENDY

3 szklanki suszonych pączków lawendy lekarskiej
2 łyżki stołowe suszonych skórek cytryny
4 łyżki stołowe sproszkowanego korzenia orysu
4 łyżki stołowe suszonej mięty zielonej
2 łyżki stołowe suszonej bazylii
2 łyżki stołowe suszonego rozmarynu
1 łyżeczka sproszkowanego kwasu benzoesowego
6 kropel olejku lawendowego
Zmieszać wszystkie składniki z wyjątkiem olejku lawendowego. Dodawać po kropli olejku lawendowego, jednocześnie mieszając suszone zioła. Mieszaninę zamknąć i trzymać w suchym, przewiewnym, ciepłym miejscu przez około 6 tygodni, potrząsając codziennie. Mieszaninę umieścić w ozdobnym kontenerze ze szklanym korkiem.

LAWENDOWY ODSTRASZACZ NA MOLE

Mieszaninę lawendy oraz innych ziół umieścić w małych torebkach i powiesić w szafie z ubraniami lub w szufladach z odzieżą, aby odstraszyć mole i nadać miły zapach ubraniom.
Zioła powinny być użyte w równych proporcjach, suszone i zmiażdzone.

Liście lawendy lekarskiej
Kwiaty lawendy lekarskiej
Liście rozmarynu i ruty
Zmieszać wszystkie składniki i stosować do wypełniania torebek z lekkiego materiału. Można je przyozdobić wstążeczkami.

CUKIER LAWENDOWY

Przechować dwie lub trzy suszone główki lawendy lekarskiej w szczelnie zamkniętym słoju z mączką cukrową. Lawenda da przyjemny zapach cukrowi. Taki cukier może być używany (oczywiście w umiarze) do deserów, np. prostych ciast ponczowych, kremów z mleka i jaj lub do lodów.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Nie 10:13, 30 Sie 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 13:54, 30 Sie 2015    Temat postu:

Zrób już dziś chrzanowy syrop wzmacniający
Potrzebujesz:
1 główkę czosnku,
1/2 szklanki startego chrzanu (jeśli nie masz świeżego korzenia, kup chrzan w słoiczku tylko postaraj się, aby nie miał w swoim składzie żadnych konserwantów. Im mniej składników tym lepiej),
1 cytrynę lub garść poszatkowanej pietruszki lub też rokitnika
1/2 papryczkę chilli (tą dodajmy na końcu, aby sprawdzić czy syrop nie jest za pikantny, alternatywnie pomińmy),
2 łyżki kurkumy (opcjonalnie),
1 1/2 szklanki lokalnego miodu,
1 1/2 szklanki octu jabłkowego.

Cytrynę zalej wrzątkiem i dobrze wymyj, następnie pokrój na kawałeczki, to samo uczyń z papryczką chilli. Następnie obierz czosnek i wszystkie składniki umieść w czystym i suchym pojemniku. W osobnym słoiku wymieszaj ze sobą miód i ocet, najlepiej zamknąć słoik i wszystko dobrze wstrząsnąć, kiedy oba składniki dobrze się połączą wlej je do słoika z czosnkiem, chrzanem, kurkumą, chilli i cytryną. Ponownie wszystko zamknij i wstrząśnij, po czym pozostaw na minimum 6 tygodni, raz na kilka dni mieszając. Wszystkie surowce koniecznie muszą być przykryte miodem, w przeciwnym wypadku woda zawarta w ziołach pływających na powierzchni może popsuć miód. Najłatwiejszym sposobem na okiełznanie pływających ziół jest odwracanie słoika do góry dnem, kiedy te wypłyną ku powierzchni. Jeśli czujemy, że nas łapie zarówno ból gardła lub przeziębienie, weźmy 1 łyżkę przynajmniej 3 ra zy dziennie natomiast w przypadku dzieci mówimy o 1 łyżeczce 3 razy dziennie. Przechowujemy w ciemnym i w miarę chłodnym miejscu. Jest przydatny do spożycia tak długo, jak syrop nie ma nieprzyjemnego zapachu czy też nie pojawi się na nim pleśń.



Przeciwwskazania dotyczące stosowania chrzanu: Nie stosować doustnie jeśli mamy problemy z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego, wątrobą i niewydolnością nerek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:29, 30 Sie 2015    Temat postu:

Dzem z jarzebiny

Składniki:
1 kg jarzębiny
1 kg miodu
.Sposób przygotowania:
Owoce jarzębiny dokładnie oczyszczamy, myjemy, suszymy i wkładamy do zamrażalki na 2 dni. Następnie wrzucamy do wrzątku i chwile gotujemy. Odcedzamy. Do garnka wlewamy miód. Dobrze go rozgrzewamy i dodajemy owoce. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Należy pamiętać by nie mieszać. Zamiast tego co jakiś czas potrząsamy garnkiem. Zostawiamy na jeden dzień. Następnie ponownie zagotowujemy i doprowadzamy jarzębinę do miękkości. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 8 minut.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:54, 31 Sie 2015    Temat postu:

Czarny Bez - Niezastapiona nalewka lub domowe wino
Dojrzałe owoce bzu mogą stanowić surowiec do produkcji domowego wina. Jeszcze lepsza będzie nalewka, niezastąpiona w stanach przeziębienia czy osłabienia organizmu. Przepis jest prosty. Ok. 500 g świeżych owoców bzu zalejmy szklanką czystej wódki. Po tygodniu wyciśnijmy powstały płyn przez płótno. 40-50 kropli na szklankę herbaty, trzy razy dziennie będzie potężnym sojusznikiem w zwalczeniu choroby i uodporni nas na jej następne ataki. Podobny efekt da zażywanie 30 g soku zmieszanego z 10g czerwonego wina.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:25, 31 Sie 2015    Temat postu: Burakz marchewką i jabłkiem

Często sięgamy po wymyślne mikstury, które mają za zadanie uchronić nas przed wieloma chorobami. Zapominamy jednak o napojach, które możemy w prosty i tani sposób przygotować we własnej kuchni. Przykładem jest ten sok z zaledwie trzech składników. To naturalna profilaktyka raka, pomoc na dolegliwości związane z nerkami oraz inne problemy zdrowotne.Sok z buraków wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Wszystko dzięki zawartym w jego składzie karotenoidom i sporym dawkom kwasu foliowego. Burak to również doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnych rodnikami, a tym samym opóźniają procesy przedwczesnego starzenia się. Aby dopełnić jego działanie, warto połączyć go z marchewką i jabłkiem. W ten sposób powstanie mieszanka pełna zdrowia. Wystarczy przygotować jednego średniego buraka, dwie marchewki i sporej wielkości jabłko.

Najlepszym sposobem, aby zrobić ten przepis jest wyciśnięcie soków z warzyw i jabłka za pomocą sokowirówki (można również obrać te produkty, pokroić na mniejsze kawałki i zblendować). Sok z buraka należy na godzinę umieścić w lodówce - jeśli tego nie zrobimy, pewne substancje w nim zawarte w kontakcie z tlenem stracą swoje właściwości, a po jego spożyciu możemy mieć zawroty głowy, nudności lub wymioty. Po schłodzeniu należy dodać sok z marchwi oraz jabłka, a następnie wymieszać. Napój ten należy pić rano, na pół godziny przed śniadaniem. W okresach zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, warto dodać do niego łyżeczkę świeżo startego imbiru.

Drink ten skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka czy choroby nerek. Ponadto pomaga w procesie gojenia się wrzodów. Warto wiedzieć, że pity regularnie pomaga wyeliminować toksyny z organizmu, poprawia morfologię krwi i oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów tłuszczu. Można go stosować również w przypadku bolesnych miesiączek.

Na podstawie naturalhealthcareforyou.com/mp/WP Kuchnia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:43, 31 Sie 2015    Temat postu: Nalewka z kopru włoskiego

Przepis na lek:
Nalewkę koprową (Tinctura Foeniculi) – przygotowujemy zalewając 1 część rozdrobnionych owoców 3 lub 5 częściami alkoholu 50-70%. Macerować minimum 7-12 dni w ciemnym miejscu.
Działanie:
Przy regularnym i długotrwałym zażywaniu wyciągów alkoholowych z kopru otrzymamy działanie estrogenne i antyandrogenne, a także wzmagające miesiączkowanie. W użytku zewnętrznym i wewnętrznym hamuje wpływ androgenów na skórę i włosy, dzięki czemu preparat będzie skuteczny przy zniszczonych włosach i łysieniu. Lek przyczynia się do lepszego nawilżenia i ogólnego poprawienia wyglądu skóry oraz regeneruje mieszki włosowe. Ponadto pomaga usunąć śluzową wydzielinę z oskrzeli, działa wzmacniająco, pobudza psychicznie i hamuje infekcje bakteryjne i grzybicze w układzie pokarmowym i oddechowym. Wyciągi wodno-alkoholowe z kopru to również sprawdzony środek przy zaburzeniach trawienia, hamujący fermentację w jelitach, a także atoniczność i zaparcia.
Dawkowanie:
Przyjmujemy 3-4 razy dziennie po 30-40 kropel w zaburzeniach trawiennych, celem pobudzenia przemiany materii, nadmiarze androgenów u kobiet i mężczyzn (doustnie i zewnętrznie wcierając w skórę głowy w łysieniu), skąpej laktacji i miesiączce, nieżytach układu oddechowego, dychawicy oskrzelowej, chrypce, kaszlu, stanach depresyjnych. Dla wzmocnienia efektu leczniczego i antyandrogennego dobrze do nalewki dodać 1 część olejku eterycznego koprowego. Po rozcieńczeniu w 5 częściach wody destylowanej otrzymamy słynną wodę oczną Romershausena do leczenia zapalenia spojówek, oka, brzegu powiek oraz wzmacniającą wzrok.
UWAGA! Koper nasila działanie promieni słonecznych. Kiedy zamierzamy się opalać nie należy przyjmować przetworów tej rośliny.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 23:43, 31 Sie 2015    Temat postu:

Koper włoski
(łac. Foeniculum capillaceum=Foeoniculum vulgare)
To jedna z najstarszych roślin leczniczych świata. Używano jej w medycynie chińskiej, staroegipskiej, rzymskiej, greckiej i arabskiej. Stosowano ją głównie w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, a ponadto od starożytności uznawano koper za lekarstwo na oczy. Obecnie uprawia się go w całej Europie. To popularna roślina przyprawowa, a także lecznicza. Surowcem medycznym jest owoc. Należy przechowywać je w szczelnych naczyniach. Podobnie działa uprawiany w Polsce koper ogrodowy.



[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Pon 23:44, 31 Sie 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 15:29, 23 Wrz 2016    Temat postu: pasta z kurkumy, kurkumina , kurkuma

Kurkumina jest prawdopodobnie najpotężniejszym naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje

Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur leczniczych z udziałem kurkumy– jednym z nich jest
Złote Mleko – tradycyjny ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje, usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu depresji.

Składniki:

• 1/4 szklanki świeżej kurkumy (nowe opakowanie, aby nie była zwietrzała)
• 1/2 szklanki wody
• Prawdziwe mleko (nie UHT) od krowy, kozy lub roślinne (np. kokosowe, migdałowe, daktylowe, owsiane)

Przygotowanie:

Krok 1 – pasta

Kurkumę i wodę podgrzewać 5-8 minut na średnim ogniu mieszając drewniana łyżką (nie doprowadzić do zagotowania), Kiedy przybierze konsystencje pasty, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce .

Krok 2 – złote mleko – napój
W szklance ciepłego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę pasty (najlepiej zacząć od ½ łyżeczki), można dosłodzić miodem. Opcjonalnie można dodać odrobinę czarnego pieprzu (ze względu na piperynę) oraz/lub szczyptę imbiru.

Dawkowanie:

W celach profilaktycznych, a także przy depresji, stresie, kłopotach ze snem pić przed snem. W czasie infekcji można pić co 3-4 godziny.



[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Magia natury, zastosowanie ziół... Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin