Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna www.poradnikzdrowotny.fora.pl
wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dieta Ewy Dąbrowskiej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny / Dieta - czyli zdrową i szczupłą być
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:05, 08 Mar 2016    Temat postu: Dieta Ewy Dąbrowskiej

blog w ktorym krok po kroku opisano diete i jej efekty
" W książce Dr. Ewy Dąbrowskiej Przywracać zdrowie Żywieniem jest wiele mądrości o organiźmie i żywieniu – nasza cywilizacja dziś zapomniała o swoich korzeniach.
1.Zdolność organizmu do samoleczenia
Organizm człowieka stanowi najwspanialszy, samoregulujący się układ, który dąży do utrzymania stanu równowagi czyli zdrowia.Współczesny człowiek odszedł od praw Natury ,,Ulepszył” pokarm przez m.in. rafinację,denaturację i dodatki chemiczne, pozbawiając go wartości biologicznej.
Z tej przyczyny nagromadziły się w tkankach liczne złogi, ponieważ własne , samoleczące mechanizmy zostały upośledzone.Rozwinęły się w niespotykanej dotąd skali przewlekłe cierpienia zwane chorobami cywilizacyjnymi.
Zdrowie można odzyskać nie szukając ratunku w chemi leków, lecz dzięki powrotowi do życia zgodnego z odwiecznymi prawami natury.
Równowaga w organiźmie odpowiada równowadze w żywieniu!
Jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób współczesnej cywilizacji okazała się głodówka lecznicza lub jej odmianadieta warzywno-owocowa.
Według książki Dr Ewy Dąbrowskiej przy prawie każdej chorobie nawet bardzo ciężkiej co popieram należy:
1. Przeprowadzić post warzywno-owocowy przez 6 tygodni

Wyrzekamy się wtedy mięsa, ryb,olejów,strączkowych,sztucznych przypraw, kawy, papierosów, mąki i jej przetworów, pieczywa, słodyczy, nabiału.Pijemy 2 litry wody dziennie minimum.
2.Po diecie należy wprowadzić zdrowe żywienie:

a) przewaga zielonego- owoce, warzywa.
b) kiszonki codziennie do posiłków.
c)strączkowe: soja, ciecierzyca, fasole,groszek zielony i inne, kasze wszystkie, makaron i ryż tylko brązowy.
d) mąki tylko razowe i tego typu: zapominamy o białej samej ( nie ma w niej witaminy K i B)
e) pieczywo tylko razowe i ciemne.
f) eliminujemy tłuszcze zwierzęce pod każdym względem.
Dodatki do zdrowego żywienia po diecie:
a) mięso tylko białe i ewentualnie raz w tygodniu albo najlepiej wcale.
b) ryby- patrzymy na pochodzenie najlepiej prosto z morza, jeziora itp – 2 razy w tygodniu.
c)mleko – nie wolno jako główny posiłek tylko dodatek.
d) nabiał ser, twaróg- najlepiej mieszać go z rzodkiewką, koperkiem, olejem lnianym, jogurtem naturalnym nie jeść samego za duże stężenie białka.
Zaznaczę to co ważne :
mąka, mleko, nabiał i tłuszcze zwierzęce nie są tolerowane przez człowieka – proponuję test na nietolerancję pokarmową.
Mięso ! -gnije w naszych jelitach nasz organizm tego nie może strawić, uwalniają się toksyny i zatruwają cały organizm i powodują choroby.
Cukier! – karmi raka, grzyba, wszystkie choroby się rozwijają dzięki niemu to cichy Zabójca.
Mąka biała: jest nietolerowana ponieważ nasz stwórca stworzył całe ziarno, a ludzie to tak oczyścili , że pozbyli się witaminy K i B bardzo potrzebne witaminy dla organizmu.Dobra mąka to taka, gdzie ziarno naturalne jest zmielone i całe podane w mące czyli razowa.
Nasz organizm daje nam sygnały, że coś się z nami dzieje nie tak: bóle głowy, brzucha, inne duże bóle, złe samopoczucie, zmęczenie, popadanie w depresję .
My go nie słyszymy i wtedy idziemy do lekarza, albo Apteki- Błąd!
Wtedy właśnie zmieńmy żywienie, jestem żywym przykładem :
Uwielbiam pizzę, fast foody, kocham słodycze,ciasta, lubię palić papierosy i spożywać czasem alkohol wszystko co niezdrowe – Nie Robię już tego Rzuciłam to !
Dlaczego:
1. Przybieranie na wadze
2. Duszności i kaszel od papierosów
3. Cellulit
4. Nawracające zapalenie pęcherza z krwiomoczem
5.Alergia- katar sienny
6. Grzybice kobiece
7. Trądzik : po chipsach, słodyczach, fast food.
8. Przewlekłe zmęczenie, senność.
9. Popadanie w depresję przy szczęśliwym życiu.
10. Zaniki pamięci
11. Pękanie naczynek coraz więcej i częściej w wieku 30 lat.
Stwierdzone choroby przez lekarza :
1. Niedoczynność Tarczycy
2.Małopłytkowość Krwi

Zapraszam do obejrzenia Wykładów Dr. Ewy Dąbrowskiej:


https://www.youtube.com/watch?v=qGkWnXPLf-E&list=PLGNujGacuhZCgqnq3LC7g1AR2fW1i7qN5

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 21:14, 08 Mar 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:32, 08 Mar 2016    Temat postu: 14 dniowe menu Ewy Dąbrowskiej

Dr n. med. Ewa Dąbrowska - " Post Daniela"

MENU 14 DNI

Dzień I:
Śniadanie:

- sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- 1/2 grapefruita

Obiad:

- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kalafior w ziołach
- Owoce: jabłko

Kolacja:
- Sok lub inny napój: jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
- Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Dzień II:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa: jarzynowa
- Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
- Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
- Owoce: arbuz

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
- Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień III:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:

- Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym - Owoce: jabłko

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
- Gotowane warzywa: leczo jarskie
- Dodatek surowych jarzyn: papryka

Dzień IV:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
- Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa: pomidorowa
- Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: truskawki

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
- Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
- Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
- Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień V:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: arbuz

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
- Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
- Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa

Dzień VI:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
- Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
- Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa: ogórkowa
- Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: gołąbki jarski
- Owoce: melon

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
- Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Dzień VII:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
- Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:
- Zupa: kalafiorowa
- Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: jabłko

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
- Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
- Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień VIII:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: kiszone ogórki, cebula
- Gotowane warzywa: pietruszka korzeń
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa: z pora
- Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: truskawki

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit)
- Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki
- Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: mus jabłkowy
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień XIX:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: brukiew, jabłko, cytryna
- Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek
- Gotowane warzywa: dynia z wiśniami
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:
- Zupa: marchwiowa
- Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek
- Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: gołąbki warzywne
- Owoce: melon

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka
- Surówka: kabaczek, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: puree z dyni
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa

Dzień X:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: świeża kapusta, jabłko, cebula
- Surówka: marchew, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: por
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa: koperkowa
- Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony
- Surówka: dynia, rodzynki, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: arbuz

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok wielowarzywny
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona
- Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone
- Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki

Dzień XI:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek
- Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi)
- Surówka: ogórki małosolne, koperek
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: jabłko

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka
- Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony

Dzień XII:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, jabłko, malina
- Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa: z brukselki
- Surówka: sałata zielona, papryka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: mieszanka owocowa

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok grapefruitowy
- Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki
- Surówka: seler, jabłko, truskawki
- Owoce: kilka truskawek
- Dodatek surowych jarzyn: papryka

Dzień XIII:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, marchew
- Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: brukiew, koperek
- Owoce: 1/2 grapefruita

Obiad:
- Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: puree z marchwi
- Owoce: truskawki

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty
- Surówka: brukiew, marchew, melon
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek duszony
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor

Dzień XIV:
Śniadanie:

- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki
- Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: marchew, koperek
- Owoce: jabłko

Obiad:
- Zupa: selerowa
- Surówka: papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka: kabaczek, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: arbuz

Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny
- Surówka: czerwone buraki, jabłko
- Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 22:40, 08 Mar 2016, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bioenergoterapeuta
Administrator



Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:08, 19 Lip 2016    Temat postu:

Jak dieta dr Dabrowskiej pomogla mi sie wyleczyc
mysle ze te filmy pomoga wam podjac decyzje i utrzymac sie w postanowieniu

https://www.youtube.com/watch?v=SHiQR6qhc1E&list=PLGNujGacuhZCvpO7j2eXfNvPEYMuhK6Gw


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.poradnikzdrowotny.fora.pl Strona Główna -> Poradnik dietetyczny / Dieta - czyli zdrową i szczupłą być Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin