 |
www.poradnikzdrowotny.fora.pl wszystko o zdrowiu czyli ; ziola , zdrowie ,uroda ,medycyna komorkowa ,manualna , radiestezja
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:05, 08 Mar 2016 Temat postu: Dieta Ewy Dąbrowskiej |
|
|
blog w ktorym krok po kroku opisano diete i jej efekty
" W książce Dr. Ewy Dąbrowskiej Przywracać zdrowie Żywieniem jest wiele mądrości o organiźmie i żywieniu – nasza cywilizacja dziś zapomniała o swoich korzeniach.
1.Zdolność organizmu do samoleczenia
Organizm człowieka stanowi najwspanialszy, samoregulujący się układ, który dąży do utrzymania stanu równowagi czyli zdrowia.Współczesny człowiek odszedł od praw Natury ,,Ulepszył” pokarm przez m.in. rafinację,denaturację i dodatki chemiczne, pozbawiając go wartości biologicznej.
Z tej przyczyny nagromadziły się w tkankach liczne złogi, ponieważ własne , samoleczące mechanizmy zostały upośledzone.Rozwinęły się w niespotykanej dotąd skali przewlekłe cierpienia zwane chorobami cywilizacyjnymi.
Zdrowie można odzyskać nie szukając ratunku w chemi leków, lecz dzięki powrotowi do życia zgodnego z odwiecznymi prawami natury.
Równowaga w organiźmie odpowiada równowadze w żywieniu!
Jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia chorób współczesnej cywilizacji okazała się głodówka lecznicza lub jej odmianadieta warzywno-owocowa.
Według książki Dr Ewy Dąbrowskiej przy prawie każdej chorobie nawet bardzo ciężkiej co popieram należy:
1. Przeprowadzić post warzywno-owocowy przez 6 tygodni
Wyrzekamy się wtedy mięsa, ryb,olejów,strączkowych,sztucznych przypraw, kawy, papierosów, mąki i jej przetworów, pieczywa, słodyczy, nabiału.Pijemy 2 litry wody dziennie minimum.
2.Po diecie należy wprowadzić zdrowe żywienie:
a) przewaga zielonego- owoce, warzywa.
b) kiszonki codziennie do posiłków.
c)strączkowe: soja, ciecierzyca, fasole,groszek zielony i inne, kasze wszystkie, makaron i ryż tylko brązowy.
d) mąki tylko razowe i tego typu: zapominamy o białej samej ( nie ma w niej witaminy K i B)
e) pieczywo tylko razowe i ciemne.
f) eliminujemy tłuszcze zwierzęce pod każdym względem.
Dodatki do zdrowego żywienia po diecie:
a) mięso tylko białe i ewentualnie raz w tygodniu albo najlepiej wcale.
b) ryby- patrzymy na pochodzenie najlepiej prosto z morza, jeziora itp – 2 razy w tygodniu.
c)mleko – nie wolno jako główny posiłek tylko dodatek.
d) nabiał ser, twaróg- najlepiej mieszać go z rzodkiewką, koperkiem, olejem lnianym, jogurtem naturalnym nie jeść samego za duże stężenie białka.
Zaznaczę to co ważne :
mąka, mleko, nabiał i tłuszcze zwierzęce nie są tolerowane przez człowieka – proponuję test na nietolerancję pokarmową.
Mięso ! -gnije w naszych jelitach nasz organizm tego nie może strawić, uwalniają się toksyny i zatruwają cały organizm i powodują choroby.
Cukier! – karmi raka, grzyba, wszystkie choroby się rozwijają dzięki niemu to cichy Zabójca.
Mąka biała: jest nietolerowana ponieważ nasz stwórca stworzył całe ziarno, a ludzie to tak oczyścili , że pozbyli się witaminy K i B bardzo potrzebne witaminy dla organizmu.Dobra mąka to taka, gdzie ziarno naturalne jest zmielone i całe podane w mące czyli razowa.
Nasz organizm daje nam sygnały, że coś się z nami dzieje nie tak: bóle głowy, brzucha, inne duże bóle, złe samopoczucie, zmęczenie, popadanie w depresję .
My go nie słyszymy i wtedy idziemy do lekarza, albo Apteki- Błąd!
Wtedy właśnie zmieńmy żywienie, jestem żywym przykładem :
Uwielbiam pizzę, fast foody, kocham słodycze,ciasta, lubię palić papierosy i spożywać czasem alkohol wszystko co niezdrowe – Nie Robię już tego Rzuciłam to !
Dlaczego:
1. Przybieranie na wadze
2. Duszności i kaszel od papierosów
3. Cellulit
4. Nawracające zapalenie pęcherza z krwiomoczem
5.Alergia- katar sienny
6. Grzybice kobiece
7. Trądzik : po chipsach, słodyczach, fast food.
8. Przewlekłe zmęczenie, senność.
9. Popadanie w depresję przy szczęśliwym życiu.
10. Zaniki pamięci
11. Pękanie naczynek coraz więcej i częściej w wieku 30 lat.
Stwierdzone choroby przez lekarza :
1. Niedoczynność Tarczycy
2.Małopłytkowość Krwi
Zapraszam do obejrzenia Wykładów Dr. Ewy Dąbrowskiej:
https://www.youtube.com/watch?v=qGkWnXPLf-E&list=PLGNujGacuhZCgqnq3LC7g1AR2fW1i7qN5
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 21:14, 08 Mar 2016, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bioenergoterapeuta
Administrator
Dołączył: 11 Sie 2015
Posty: 1253
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:32, 08 Mar 2016 Temat postu: 14 dniowe menu Ewy Dąbrowskiej |
|
|
Dr n. med. Ewa Dąbrowska - " Post Daniela"
MENU 14 DNI
Dzień I:
Śniadanie:
- sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kalafior w ziołach
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
- Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień II:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: jarzynowa
- Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
- Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
- Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień III:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym - Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
- Gotowane warzywa: leczo jarskie
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
Dzień IV:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
- Gotowane warzywa: cebula, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: pomidorowa
- Surówka: seler korzeń, cebula czerwona, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka:biała rzodkiew, jabłko, koperek zielony
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: truskawki
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany cytryną
- Surówka: kabaczek, jabłko, truskawki
- Surówka: biała kapusta, marchew, cebula, jabłko
- Gotowane warzywa: mus owocowy z mieszanych owoców
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień V:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: kabaczek, marchewka, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, rodzynki,
- Surówka: kapusta czerwona, jabłko, truskawka, cytryna
- Gotowane warzywa: puree z korzenia pietruszki z jabłkiem, koperek
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
Dzień VI:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, czarna porzeczka, jabłko
- Surówka: ogórek świeży, papryka czerwona
- Gotowane warzywa: seler korzeń z koperkiem
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: ogórkowa
- Surówka: buraki czerwone, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: gołąbki jarski
- Owoce: melon
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: brukiew, cytryna, 1/4 mandarynki
- Surówka: brokuł tarty, rzodkiew, czosnek, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną lub truskawką
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień VII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki, sok z cytryny
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek, koperek
- Gotowane warzywa: kiszona kapusta, zielona pietruszka
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: kalafiorowa
- Surówka: papryka zielona, rzodkiewka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok z kapusty kiszonej
- Surówka: czarna rzepa, truskawka, jabłko
- Surówka: seler stołowy, jabłko, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: cukinia duszona z jabłkiem, cytryna
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień VIII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: kiszone ogórki, cebula
- Gotowane warzywa: pietruszka korzeń
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: z pora
- Surówka: sałata zielona, pomidor, szczypiorek
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: truskawki
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok warzywny zakwaszany kwasem mlekowym (Avit)
- Surówka: czerwone buraki, jabłko, rodzynki
- Surówka: kapusta biała, marchewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: mus jabłkowy
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień XIX:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: brukiew, jabłko, cytryna
- Surówka: tarty brokuł, kiszony ogórek, czosnek
- Gotowane warzywa: dynia z wiśniami
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: marchwiowa
- Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek
- Surówka: czerwona kapusta, arbuz, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: gołąbki warzywne
- Owoce: melon
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, truskawka
- Surówka: kabaczek, jabłko, jagody
- Gotowane warzywa: puree z dyni
- Dodatek surowych jarzyn: kalarepa
Dzień X:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: świeża kapusta, jabłko, cebula
- Surówka: marchew, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: por
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: koperkowa
- Surówka: pomidor, czerwona cebula, ogórek kiszony
- Surówka: dynia, rodzynki, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek faszerowany warzywami
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok wielowarzywny
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, pietruszka zielona
- Surówka: seler korzeń, jabłko, czarne jagody
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone
- Dodatek surowych jarzyn: rzodkiewki
Dzień XI:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 mandarynki
- Surówka: marchew, jabłko, szczypiorek
- Gotowane warzywa: seler korzeń, koperek zielony
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałatka z owoców (jabłko, grapefruit, kiwi)
- Surówka: ogórki małosolne, koperek
- Gotowane warzywa : kalafior gotowany w ziołach
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czerwone buraki, cebula, ogórek kiszony
- Surówka: brukiew, marchew, czarna porzeczka
- Gotowane warzywa: bigos warzywny z kiszonej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień XII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: cukinia, jabłko, malina
- Surówka: biała kapusta, marchew, cytryna
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: z brukselki
- Surówka: sałata zielona, papryka, cebula
- Surówka: czerwona kapusta, 1/4 pomarańczy
- Gotowane warzywa: szaszłyk warzywny
- Owoce: mieszanka owocowa
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok grapefruitowy
- Surówka: kiszona kapusta, czerwone buraki
- Surówka: seler, jabłko, truskawki
- Owoce: kilka truskawek
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
Dzień XIII:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, jabłko, marchew
- Surówka: kalafior tarty, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: brukiew, koperek
- Owoce: 1/2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: kapuśniak ze słodkiej kapusty
- Surówka: dynia, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek
- Gotowane warzywa: puree z marchwi
- Owoce: truskawki
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok z kiszonej kapusty
- Surówka: brukiew, marchew, melon
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, cytryna
- Gotowane warzywa: kabaczek duszony
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień XIV:
Śniadanie:
- Sok z marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: biała kapusta, jabłko, cebula, nać pietruszki
- Surówka: seler korzeń, marchewka, sok z cytryny
- Gotowane warzywa: marchew, koperek
- Owoce: jabłko
Obiad:
- Zupa: selerowa
- Surówka: papryka, cebula, rzodkiewka, szczypiorek
- Surówka: kabaczek, jabłko, koperek
- Gotowane warzywa: brokuł
- Owoce: arbuz
Kolacja:
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, maliny
- Surówka: czerwone buraki, jabłko
- Gotowane warzywa: bigos ze słodkiej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez bioenergoterapeuta dnia Wto 22:40, 08 Mar 2016, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|